MMF: Světová ekonomika si polepší o 4,4 procenta, eurozóna poroste rychleji než se čekalo

11. 4. 2011 – 21:06 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

MMF: Světová ekonomika si polepší o 4,4 procenta, eurozóna poroste rychleji než se čekalo
Hrubý domácí produkt (HDP) Číny stoupne o 9,6 procenta, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hospodářství eurozóny poroste rychleji, než se očekávalo, v letošním roce stoupne o 1,6 procenta, zatímco v příštím roce si polepší o 1,8 procenta.

Ve své lednové prognóze MMF odhadoval, že růst eurozóny se v letošním roce bude pohybovat na úrovni 1,5 procenta, a v příštím roce na 1,7 procenta.

Dle MMF ale vývoj v zemích platících eurem může ohrozit pokračující napětí v bankovním sektoru. Brusel by se měl soustředit zejména na posílení důvěryhodnosti bankovních institucí, a proto provést "ambiciózní zátěžové testy".

Analytici: O oživení české ekonomiky hovoří i nečekaný pokles nezaměstnanosti

Poroste i celosvětová ekonomika

Světová ekonomika letos posílí o 4,4 procenta, uvedl ve své zprávě World Economic Outlook Mezinárodní měnový fond (MMF). V roce 2010 si přitom polepšila o pět procent, informovala v pondělí agentura AFP.

"Ekonomické oživení se upevnilo, ale nezaměstnanost zůstává vysoká," míní MMF.

Za hlavní rizika fond označil zejména možný nárůst cen ropy. Obavy ale vzbuzuje právě i vysoká míra nezaměstnanosti. Na celém světě hledá práci 205 milionů lidí, což je o 30 milionů více, než v roce 2007.

Největší světová ekonomika, Spojené státy americké, letos vzroste o 2,8 procenta. O poznání lépe si povede světová hospodářská dvojka, Čína, jejíž hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o 9,6 procenta.

MMF ve své prognóze snížil odhad růstu japonské ekonomiky, na kterou má výrazný vliv ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami, které zemi zasáhly dne 11. března. V letošním roce proto japonský HDP posílí o 1,4 procenta, zatímco původní odhad byl na úrovni 1,6 procenta.

Z odhadu MMF dále vyplývá, že česká ekonomika v letošním roce získá 1,7 procenta, v roce 2012 pak tempo růstu zrychlí na 2,9 procenta.

 

Analytici: Česká ekonomika letos poroste 2,4procentním tempem

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články