Mnoha rodinám hrozí propad do chudoby, zatím se mají dobře

30. 8. 2010 – 8:56 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mnoha rodinám hrozí propad do chudoby, zatím se mají dobře
Netýká se to však rodin těch, kteří chtějí pracovat, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česko je země, kde je podle celoevropských měřítek málo chudých rodin - zhruba kolem deseti procent. To se však může v relativně krátké době dvou let změnit. Informace přineslo pondělní vydání deníku Právo.

Problém Česka totiž spočívá v tom, že dělící čára mezi příjmovou chudobou a střední vrstvou je velmi tenká. Stačí zmrazení příjmů, nárůst životních nákladů, změna sociální politiky státu zejména omezením sociálních dávek, a řada rodin ze současné střední vrstvy začne rozšiřovat pásmo chudých rodin.

Podle šetření CVVM hodnotí jen 4 procenta domácností svoji materiální situaci jako velmi dobrou, 33 procent jako dobrou. To v praxi znamená, že tyto rodiny mají finanční rezervy, nemusí počítat každou korunu výdajů a určité zvýšení nákladů na život s jejich rodinnými výdaji prakticky nic neudělá.

 

<%Anketa38%>

 

Svoji materiální situaci hodnotí jako špatnou 15 procent domácností, 4 procenta jako velmi špatnou. U největšího počtu rodin, 44 procent, je otázka příjmů a výdajů prakticky vyvážená. Právě tato část "neutrálních" rodin se může ocitnout v pasti chudoby.

Psali jsme: O práci přijde 5-8pct státních zaměstnanců, ukáže se kdo je dobrý manažer

Reálně se dá počítat s tím, že řadě rodin, zejména těm, jejichž ekonomicky aktivní členové jsou napojeni na státní rozpočet, poklesne v souvislosti se změnou tarifů příjem. Prakticky jisté je, že se současně zvýší daň z přidané hodnoty (DPH), což se může promítnout do vyšších cen potravin, prakticky veškerého zboží a služeb. Splatit však bude nadále třeba zhruba bilión korun, který mají čeští občané vypůjčený u finančních institucí, bez ohledu na to, zda se příjmy domácností zvýší či poklesnou. Postupně se začne platit školné, splácet půjčky za studia atd. Klesne i objem sociálních transferů, a to nejen sociálně potřebným či chudým, ale i rodinám s dětmi. Sklouznutí do oblasti nedostatku není nijak složité a prakticky se do ní může dostat každý.

 

<%Anketa62%>

 

Dúležité je hlavně pracovat...

 

Nebude se tedy jednat o rodiny těch, kteří nechtějí pracovat. Značná část rodin nemá nějaké velké finanční rezervy, se kterými by bez výraznější ztráty životní úrovně přežily například období jednoho roku. Finanční rezervy většiny rodin by vydržely pouze několik měsíců.

Pokud tento růst výdajů nebude vyvážen ekonomickým růstem, který především sníží počet současných půl miliónu nezaměstnaných, životní úroveň značné části domácností se logicky propadne.

-Petr Barták, Mediafax

Kam dál?

- Stát chce peníze: 4000 od každého včetně dětí a důchodců

- Zvyšování přímých daní je podle Nečase ekonomická vražda

- Sociální dávky čeká revoluce. Budou jen tři, místo dvaceti

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články