Monitorovací náramky pro vězně chce dodávat třicet firem

25. 3. 2010 – 21:16 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Monitorovací náramky pro vězně chce dodávat třicet firem
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

O účast v tendru na dodavatele systému elektronického monitoringu, který by umožnil sledovat pohyb lidí odsouzených k trestu domácího vězení, už projevilo zájem přes třicet firem. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informovala Jitka Zinke z ministerstva spravedlnosti, které soutěž vypsalo.

"Podmínky zadávacího řízení si prozatím vyzvedlo více než třicet zájemců," uvedla Zinke. Zároveň doplnila, že ani jedna z firem, které zvažují účast ve výběrovém řízení, není v daném oboru nováčkem. "Jde o renomované firmy," zdůraznila.

Velký zájem potěšil i šéfku rezortu Danielu Kovářovou, která původně počítala s tím, že by se do soutěže mohlo přihlásit nanejvýš deset firem. "Vypadá to, že bude z čeho vybírat a že se nám tedy podaří uskutečnit náš záměr, tedy získat kvalitní dvoustupňové elektronické sledování odsouzených za solidní cenu," zhodnotila ministryně stávající průběh řízení.

Tendr na provozovatele systému elektronického monitoringu odsouzených, kterým soud uložil trest domácího vězení, vypsalo ministerstvo na počátku měsíce. Nabídky přitom bude možné zasílat na adresu rezortu až do 26. dubna, potom by mělo následovat jejich hodnocení. Vítěz výběrového řízení by mohl být známý již na konci následujícího měsíce, přičemž smlouvu, která firmě zajistí veřejnou zakázku na dobu deseti let, by představitelé rezortu spolu s jejími zástupci podepsali hned v červnu. Podle plánů ministerstva by se náramky na rukou vězňů mohly objevit počínaje 1. červencem. Resort počítá s možným zdržením, za nejzazší možný termín zahájení využívání náramků však považuje počátek roku 2011.

Trest domácího vězení byl do českého právního řádu zaveden novým trestním zákoníkem, který vešel v účinnost na počátku tohoto roku. Určen je pro ty pachatele, kteří se dopustí skutku, za který může být uložen trest odnětí svobody v maximální výši dvou let.

Odsouzený, u něhož bude soudce zvažovat možnost uložení domácího vězení, musí zároveň splňovat celou řadu dalších podmínek, mezi kterými jsou i trvalé bydliště a pracovní poměr. O adeptech na trest domácího vězení přitom rozhodují pracovníci Probační a mediační služby. Ti vytipují vhodné "kandidáty". Na starost mají také dozor nad tím, zda odsouzení svůj trest vykonávají tak, jak mají, za tím účelem třikrát až čtyřikrát do týdne provádí namátkové kontroly. Vězni přitom musí pracovníky služby informovat o veškerém svém pohybu mimo domov, který by jinak mohl být považován za porušení výkonu trestu, ať už se jedná o návštěvu lékaře, či účast na bohoslužbě.

Trest domácího vězení bývá omezen pouze v pracovních dnech, kdy se odsouzený nesmí zdržovat mimo domov v době od 20.00 do 05.00 tak, aby mohl i nadále chodit do práce. Výjimka je stanovena s ohledem na jeho zaměstnání, člověk, který pracuje na směny, bude mít jiný režim než odsouzený s klasickou pracovní dobou. Případná neukázněnost nezůstane bez odezvy. Soudce v takovém případě bude moci rozhodnout o tom, že vězeň zbytek trestu stráví za zdmi klasického vězení.

Možnosti uložit obviněnému trest domácího vězení již podle informací ministerstva využilo dvanáct soudců, úplně poprvé zazněl tento verdikt 11. ledna. Sedm rozsudků je přitom pravomocných.

K samotnému výkonu trestu již "nastoupili" tři lidé. Ti si trest odpykávají ve svých domovech v Českém Krumlově, Pelhřimově a v Prachaticích. Podle údajů rezortu doposud žádný z takto odsouzených nezneužil poněkud volnějšího režimu, který tento trest skýtá.

(Mediafax)

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články