MPO: Pokles průmyslu v dubnu nebyl nikterak dramatický

12. 6. 2009 – 8:53 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

MPO: Pokles průmyslu v dubnu nebyl nikterak dramatický
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V dubnu zaznamenala průmyslová produkce oproti stejnému období loňského roku pokles o 22,1 %, po očištění od vlivu pracovních dní by byla produkce nižší o 20,3 % (duben měl o 1 pracovní den méně). Ministerstvo průmyslu a obchodu tak tvrdí, že pokles nebyl příliš velký.


Vzhledem k výsledkům předchozího měsíce, kdy se průmysl meziročně propadl o 12,2 %, to znamená prohloubení poklesu. \"Nicméně vývoj v dubnu nebyl tak dramatický, jak by se z porovnání dubnového a březnového indexu mohlo zdát. Především je nutné vzít v úvahu vysokou srovnávací základnu minulého roku,\" konstatuje ředitel Odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek. \"Zároveň je nutné se na výsledky podívat v porovnání s bazickým rokem 2005, což nám dává daleko lepší představu o skutečné situaci. Z tohoto srovnání je patrné, že průmysl od podzimu loňského roku, kdy přešel do poklesu, stále velmi úzce osciluje kolem úrovně průměrného měsíce roku 2005. Což by znamenalo, že se pohybujeme kolem pomyslného dna,\" dodává s poukazem na to, že rok 2005 byl jedním z období, kdy česká ekonomika rostla nejrychleji.

K tématu:
- Český průmysl se stále rekordně propadá
-
Pokles produkce průmyslu konečně mírně zpomalil
-
Německý průmysl v dubnu nečekaně zpomalil o 1,9pct

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (pokles o 25,5 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 36,1 %) a výroba strojů a zařízení (pokles o 30,5 %). Průmyslová produkce naopak rostla v odvětvích výroba potravinářských výrobků (růst o 1,2 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (růst o 2,7 %).

\"Ani automobilovému průmyslu se z pohledu bazických indexů nedařilo zcela špatně. Výroba motorových vozidel byla v dubnu na úrovni 121,4 % úrovně průměrného měsíce roku 2005. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení se v dubnu proti roku 2005 dokonce zdvojnásobila,\" uzavírá ředitel Odboru ekonomických analýz MPO Jaroslav Vomastek.


Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články