MPSV: Povinost platit sociální pojištění za zaměstnance přerušena nebyla

18. 12. 2009 – 11:54 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

MPSV: Povinost platit sociální pojištění za zaměstnance přerušena nebyla
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ve sdělovacích prostředcích jsou v současné době publikovány informace o tom, že v 1. pololetí roku 2007 nebyla povinnost zaměstnavatelů odvádět pojistné na sociální pojištění za sebe, protože měla chybět zákonná úprava stanovení vyměřovacího základu pro odvod pojistného.


Informaci jsme Vám přinesli v článku \"Firmy mohou chtít po státu miliardy za neoprávněně vybrané pojistné\".

Ministerstvo práce a sociálních věcí v této souvislosti sdělilo, že veškeré potřebné atributy pro odvod tohoto pojistného byly v zákoně č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, stanoveny. Vyměřovací základ pro odvod pojistného byl následně uveden v nařízení vlády č. 39/2007 Sb., o způsobu určení vyměřovacího základu zaměstnavatele pro odvod pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Tuto právní úpravu považuje Ministerstvo práce a sociálních věcí za dostatečnou a odmítá, že by v uvedeném období nebyl právní podklad pro odvod tohoto pojistného.

Pojistné na důchodové a nemocenské pojištění je určeno na výplatu dávek z důchodového a nemocenského pojištění a vybrané pojistné také bylo na tento účel použito. Pokud je právní podklad pro odvod tohoto pojistného v uvedeném období v současné době zpochybňován, Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že v této věci probíhá právní spor před Nejvyšším správním soudem, který ještě není ukončen.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články