Musí nemocnice rušit lůžka? Opravdu tím zdravotnictví ušetří?

3. 11. 2012 – 10:20 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Musí nemocnice rušit lůžka? Opravdu tím zdravotnictví ušetří?
Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák podotkl, že česká lůžka, zejména v malých nemocnicích, nejsou využívaná efektivně. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rušení akutních lůžek v nemocnicích nepřinese úsporu peněz v systému a znamená i zhoršení kvality péče, tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek. Kubek to uvedl na páteční konferenci, který předchází kongresu komory.

"My nemáme přebytek akutních lůžek, máme je pouze špatně strukturovaná, kdy většina lůžek připadá na fakultní nemocnice," uvedl Kubek. Svou tezi o nulových úsporách pak doprovodil tím, že ačkoliv se za posledních šest let zrušilo 4700 lůžek, náklady na tuto péči se naopak zvýšily, a to z 47 procent na téměř 52 procent objemu peněz.

"Občan se stal rukojmím pojišťoven, ministerstvo jim dává všechnu moc. Je nutné se ptát, komu patří, komu se zodpovídají a jakým právem mají rozhodovat o síti zdravotnických zařízení," uvedl ještě k restrukturalizaci Kubek.

Psali jsme: Pojišťovny šetří, dvanáct nemocnic skončí s akutní lůžkovou péčí

Na konci dubna byly zveřejněny výsledky jednání mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami, na jehož konci má stát právě restrukturalizace lůžek. Jeho výsledkem je seznam 12 nemocnic, které o akutní lůžkovou péči přijdou zcela a 18 zařízení, které jsou ohroženy do budoucna.

Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák podotkl, že česká lůžka, zejména v malých nemocnicích, nejsou využívaná efektivně. "Nejčastější diagnózou, která se tady lůžkově řeší, je konzervativní léčba zad. Dále jsou to i zákroky, které lze řešit ambulantně, třeba artroskopie," podotkl Horák.

Zároveň zmínil, že k rušení lůžek mimo jiné pojišťovnu dohnala i akce Děkujeme, odcházíme za zvýšení platů lékařů. "My jsme věděli, že platy bude potřeba navýšit, museli jsme na to ale někde vzít peníze," uvedl Horák.

Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění Petr Nosek doplnil, že restrukturalizací se má ušetřit zejména v oblasti nákladů jednotlivých nemocnic na provoz, nikoliv peníze z pojištění. "Navíc, zdravotní pojišťovny jsou odpovědné za dostupnost péče, nemohou tak zrušit nemocnice, které by pak byly potřeba. Objem péče i její dostupnost musí zůstat," podotkl Nosek.

Dagmar Žitníková ze sociálních a zdravotních odborů uvedla, že kdyby nechodila na všechna ta jednání o rušení nemocnic, byla by v klidu. "Z přednášek tady zaznívalo, jak je všechno v pořádku, jak celý proces běží transparentně a jak rušení lůžek předcházela pečlivá analýza. Jenže ono to tak podle našich zkušeností není," sdělila Žitníková.

Doplnila, že rušením lůžek ve zdravotnictví změny nekončí. "Čekáme i restrukturalizaci samotných nemocnic, kdy se z fakultních nemocnic stanou ty univerzitní. Ministerstvo tak už nebude mít jedinou nemocnici ve své zprávě. Přitom pod tyto nemocnice spadají i rehabilitační ústavy," upozornila Žitníková.

Zástupci pacientů i zdravotně postižených pak poukázali na to, že již aktuální změny jsou pro ně nepříjemné a v reálu omezují přístup k péči. "Máme informace, že v některých oblastech nedostávají již nyní pacienti termíny na operaci, protože se neví, jak bude síť vypadat," poukázal za Svaz pacientů Luboš Olejár.

Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články