Muži berou téměř o třetinu více než ženy. Přesto, někde ženy vedou

20. 8. 2013 – 19:39 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Muži berou téměř o třetinu více než ženy. Přesto, někde ženy vedou
Nejlépe placenou prací, ve které ženy vydělají více než muži, je pozice finančního analytika, kde průměrný ženský plat činí 40 857 korun. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Během uplynulého roku se rozdíly v příjmech mužů a žen sice mírně snížily, statistiky však stále ukazují, že muži berou v průměru o necelou třetinu více než ženy. Výjimky ovšem potvrzují pravidlo a je možné se setkat i se zaměstnáním, kde jsou na tom ženy lépe.

Nejlépe placenou prací, ve které ženy vydělají více než muži, je pozice finančního analytika, kde průměrný ženský plat činí 40 857 korun. Tedy 102 procent průměrného platu muže na obdobné pozici. Nejvyšší rozdíl ve prospěch žen je však na pozici správce budov, kde ženy berou až 109 procent mužského platu.

Proti tomu nejvyšší nepoměr mužských platů k ženským panuje na pozici provozních manažerů. Zde muži pobírají až 145 procent ženských platů, v průměru 47 406 korun. Vůbec nejvyšší rozdíl mezi průměrným mužským a ženským platem, necelých 17 tisíc korun ve prospěch mužů, je však možné najít na pozici finančního manažera.

Existují ale i pozice, na nichž není možné spolehlivě vypočítat průměrný plat pro obě pohlaví, protože žen nebo i mužů v nich pracuje příliš málo. Zde se jasně projevuje výrazná dominance mužů ve vysokopříjmových skupinách. Průměrný plat na nejlépe placeném typicky mužském místě přesahuje 138 tisíc korun. Průměrný plat na nejlépe placeném typicky ženském místě dosahuje jen přibližně 70 500 korun a celkově jde až o 11. nejlépe placenou pozici.

„Výrazné rozdíly mezi mužskými a ženskými platy jsou vidět na obou koncích platové škály,“ říká analytik služby Platy.cz Zdeněk Němec. Dodává, že u vysokopříjmových profesí jde převážně o vrcholový management, doplněný špičkově placenými odborníky v tradičně mužských oborech, jako je IT architekt nebo pilot. „Naopak v oblasti nízkopříjmových pozic naopak převažují ty, které jsou zastávané především ženami, jako je uklízečka, pomocný kuchař nebo šička. Zde se projevuje slabší pozice žen vůči zaměstnavatelům kvůli případnému mateřství a péči o děti,“ zakončil analytik Zdeněk Němec.

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články