Muži preferují ženy v politice

9. 3. 2009 – 1:10 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Muži preferují ženy v politice
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Politiku ovládají chlapy a s tím by se mělo skoncovat - tak zní většinový názor občanů Evropské unie, o kterém informuje nejnovější průzkum veřejného mínění. Ale jak na to?


- Ženy utrácejí více, ale mají lepší přehled o svých penězích. Muži více užívají kreditky
-
Těhotné ženy a matky malých dětí jsou na pracovišti často diskriminovány
-
Muži musí prokazovat péči o děti stejně jako ženy
-
Rodinnému rozpočtu vládnou ženy

Kvóty pro ženy považuje jen každý desátý dotázaný za vhodné řešení. Mnoho žen navíc odpuzuje práce v prostředí, které je postaveno na mužské logice a ovládáno mužským pohlavím. S ohledem na nadcházející evropské volby se v Evropském parlamentu začátkem března rozproudila zajímavá debata na toto téma. Moderní ženy míří do politiky
 
Jedním z velkých problémů, kterému čelí snad každá moderní žena, je vybalancování zaměstnání a rodiny. V mnohých zemích ženám jednoduše brání nedostatek jeslí a školek v tom, aby se mohly kromě péči o děti věnovat i zaměstnání.
 
Anketa také odhalila, že jsou to především ženy, které si dělají starosti o hospodářskou situaci. Znepokojuje je pokračování současné ekonomické krize, jsou citlivější na negativní dopady globalizace a na ztrátu hodnoty peněz, konkrétně slábnoucího kurzu eura.
 
Ženám se nechce k urnám
 
Místopředsedkyně Parlamentu, Řekyně Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, řekla že výsledky ankety poukazují na důležitá témata, která rozhodnou o tom, jak ženy budou v nadcházejících volbách rozhodovat. Bohužel anketa také odhalila nepříjemnou skutečnost, že jen každá čtvrtá žena je skutečně odhodlaná jít v červnu volit.  
 
Nejvýše postavená žena v hierarchii evropských institucí, Švédka Margot Wallström, řekla k výsledkům, že \"demokracie, která neposkytuje při rozhodování dostatečný prostor pro 52% obyvatelstva, nemůže být skutečnou demokracií.\"
 
Politika - doména mužů
 
O tom, že politiku nadále ovládají muži, nemají ani samotní muži žádné pochyby. Tři ze čtyř dotázaných mužů s tímto názorem souhlasili. Zároveň připouštějí, že by větší podíl žen změnil politiku k lepšímu.
 
Velice zajímavé je zjištění, že dvě ze tří žen by daly hlas kandidátovi, či kandidátce, na základě evropských zkušeností a nikoli stranické příslušnosti.
 
Aktuální anketa Eurobarometer oslovila 35,000 žen a 5,500 mužů v celé Evropě, výsledky byly zveřejněny před evropskými volbami u příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne žen (8. března).

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články