Mzdy Čechů podle očekávání rostou a růst mají

28. 6. 2012 – 19:38 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mzdy Čechů podle očekávání rostou a růst mají
Bonus obdrželo celkem 92 procent zaměstnanců. Nejčastějšími kriterii pro výplatu bonusů jsou dosažení stanoveného cíle, zisk nebo obrat, produktivita a kvalita výrobku, a v neposlední řadě spokojenost zákazníka., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mzdy českých zaměstnanců v období 2011/12 rostou průměrně o 2,2 procenta. Na příští rok se podle průzkumu odměňování poradenské společnosti Hay Group zveřejněného ve čtvrtek očekává podobná tendence – firmy plánují zvýšení mezd o dvě procenta.

V letošním roce 81 procent společností, které se zúčastnily průzkumu, navyšovalo mzdy, v porovnání s 85 procenty v roce minulém. Nejčastěji se navyšovalo u skupiny specialistů a administrativních či manuálních zaměstnanců, nejméně pak u vrcholového vedení.

Mzdová kalkulačka pro rok 2012

Podle Ireny Jakoubkové, manažerky oddělení ve společnosti Hay Group, loňské predikce celkového zvýšení mezd poměrně odpovídaly realitě. "Pokud bychom se však podívali na jednotlivé sektory, ve kterých se zaměstnavatelé v České republice pohybují, viděli bychom detailnější rozdíly. Největší byly zaznamenány v sektoru pojišťoven, naopak nejblíže své predikci byl sektor IT/telco. Překvapivě banky a rychlo-obrátkové zboží navyšovaly méně, než odhadovaly," okomentovala zprávu Jakoubková.

TIP: Chcete lépe placenou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce

Další sledovaným elementem odměňování, který je součástí Hay Group průzkumu odměňování jsou bonusy. Celých 95 procent zkoumaných společností motivuje zaměstnance krátkodobými motivačními plány. Na 30 procent firem má speciální schéma pro prodejní pozice.

"Obecně se dá říci, že čím výše jdeme po zaměstnaneckých kategoriích, tím větší změna v cílovém a maximálním bonus. V případě obchodních pozicí jsou rozdíly zřetelné: prodejní pozice mají vyšší bonusy, ať už prahový, cílový či maximální, ale zase mají nižší základní mzdy. Čím ale jdeme výše po hierarchické struktuře, tím jsou rozdíly mezi obchodními a neobchodními pozicemi menší," vysvětlila Jakoubková.

Bonus obdrželo celkem 92 procent zaměstnanců. Nejčastějšími kriterii pro výplatu bonusů jsou dosažení stanoveného cíle, zisk nebo obrat, produktivita a kvalita výrobku, a v neposlední řadě spokojenost zákazníka.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články