Mzdy v Česku přestávají po letech růst, některé klesly

12. 2. 2009 – 8:57 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mzdy v Česku přestávají po letech růst, některé klesly
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

S koncem roku 2008 začal v České republice výrazně zpomalovat růst mezd. Ty v současné době stagnují a na některých pozicích dokonce mzdy, které v minulosti rostly v řádu desítek procent, klesly. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu personální agentury Robert Half. „Velmi zjednodušeně můžeme říct, že nástupní mzdy se na mnoha pozicích vyžadujících spíš nižší praxi vrátily až na úroveň roku 2007,“ říká Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Napříč všemi obory však stále trvá nedostatek odborníků s dlouholetou praxí. To se projevuje i ve mzdách. Například mzda experta s dlouholetou praxí dokonce i mírně narostla oproti minulému roku, zatímco nástupní mzda programátora s minimální praxí je i v těch nejžádanějších specializacích v průměru o pět procent nižší než vloni. Srovnatelný trend se projevuje i v oblasti obchodu a marketingu a v administrativní podpoře. Výjimkou jsou účetní a daňoví specialisté – u nich pokračoval růst mezd i na juniorských pozicích.

- Češi zaměstnaní v zemích EU přicházejí o práci
- Češi přestávají utíkat za prací do zahraničí
-
Zasáhla vás krize? Přišli jste o práci? Přečtěte si tipy jak dál
- Nečas: Švarcsystém povolme plošně do roku 2011

- Mzdová kalkulačka

Těžší časy tak zažívají především absolventi bez praxe. „Absolventi s krátkou praxí zůstávají na pracovním trhu déle. Zatímco v minulosti firmy velmi často investovaly do zaškolování nováčků, v současnosti preferují odborníky, kteří již mají požadované zkušenosti a mohou danou pozici zastávat okamžitě,“ konstatuje Křížek. 

Zřejmě tak skončila, nebo se přinejmenším na čas zastavila, doba, kdy se firmy o absolventy přetahovaly navyšováním mezd. Zaměstnavatelé neustále stojí o odborníky, ale jsou opatrnější s výší nabízené mzdy, “ shrnuje Aleš Křížek.

Zatímco minulý ročník Salary & Benefits Guide v porovnání s předchozími roky zaznamenal nejvyšší meziroční nárůst mezd v oborech personalistiky, manažerské podpory, zákaznického servisu, logistiky a práva a ukázal nejsilnější navýšení nástupní mzdy u juniorských pozic do tří let praxe, aktuální výsledky průzkumu ukazují přesný opak – právě tyto kategorie dnes zaznamenávají největší propad.

Jak jsou na tom jednotlivé obory?

Rok 2008 přinesl jen nízký nárůst mezd v oborech manažerské podpory, lidských zdrojů, zákaznického servisu, logistiky a práva, které spadají do specializované divize OfficeTeam. Oproti minulému roku, kdy u některých asistentských pozic narostla mzda až o 35 procent, se letos růst platů prakticky zastavil.

Zájem o kandidáty na pozice, o které se stará OfficeTeam, zůstával po většinu roku prakticky stále stejně vysoký. Nicméně v posledním čtvrtletí roku se projevilo globální zpomalení ekonomiky i v těchto profesích. Během letošního roku tak můžeme počítat s tím, že se nárůst mezd zastaví, u nově nastupujících zaměstnanců se platy mohou i snižovat,“ odhaduje Jan Bílek, Senior Manager Robert Half International.

Rozhodujícím kritériem při výběru nových zaměstnanců je předcházející zkušenost v oboru. Na juniorských pozicích společnosti upřednostňují uchazeče alespoň s praxí při studiu. Téměř automaticky se předpokládá uživatelská znalost MS Office. V logistice, zákaznickém servisu a v personalistických oborech firmy zvýhodňují kandidáty se zkušenostmi se systémem SAP nebo obdobným softwarem. Klíčovým požadavkem zůstávají znalosti cizích jazyků. V požadavcích většiny nových zaměstnavatelů dominuje angličtina, v menší míře němčina, do popředí se pomalu dostává také francouzština a ruština.

Na nižších pozicích se zvyšují nároky na vzdělání. Na místech asistentů nebo recepčních je poměrně velká fluktuace a firmy chtějí, aby jejich zaměstnanci měli předpoklady růstu do specializovaných pozic v rámci společnosti. U zkušených office manažerů a exekutivních asistentek došlo v minulém roce k růstu mezd. Jejich odměny jsou srovnatelné se mzdami středních manažerů. Poptávka po odbornících v právní oblasti zůstává stále vysoká jako v předchozím roce. 

Aktuální průzkum také ukázal, že opět výrazně narostly rozdíly mezi mzdami v USA a v České republice. Slábnoucí koruna snížila relativně k dolaru české mzdy až o celou jednu čtvrtinu. Na srovnatelných juniorských pozicích tak Američané berou dvojnásobek, u seniorních pozic jedenapůlnásobek. Největší rozdíl je u advokátních koncipientů – v ČR nastupují za 18 000 Kč, v USA v přepočtu za 99 000 Kč.

Rok 2008 přinesl výrazný nárůst mezd v oblasti center sdílených služeb (mzdy, finance, účetnictví). Už na počátku letošního roku se ovšem tento růst zastavil. Mzdy se v roce 2008 zvyšovaly i na pozicích daňových specialistů, u kterých postupné navyšování prozatím trvá.

Stále je obecně nejvyšší poptávka po zkušených účetních se znalostí mezinárodních účetních standardů a dvou cizích jazyků – což je však ideální představa společností, která se vždy nemusí setkat s reálnou nabídkou na trhu. Z toho vyplývá jistý nedostatek finančních a účetních specialistů,“ vysvětluje Tomáš Bergl, manažer Robert Half Finance & Accounting. V ostatních oblastech controllingu, reportingu a pozicích různých typů analytiků nenastávají žádné výrazné změny. 

Mzdy juniorských pozic asistentů daňového poradce narostly ve srovnání s minulým ročníkem průzkumu na spodní hranici o 5 000 Kč, zkušeným daňovým poradcům pak stoupla mzda až o 20 0000 Kč, u specialistů s  praxí 3-5 let se mzda pohybuje v rozmezí 50 000 až 100 000 Kč měsíčně. „Daňoví poradci jsou vůbec zajímavá skupina,“ upozorňuje Bergl. „Většinou je pro ně výhodnější pracovat na živnostenský list, a tak je jejich cena jako zaměstnanců pro firmy vysoká.“

V obchodě a marketingu největší pokles nabízených pracovních pozic zaznamenaly technické obory spojené s automobilovým průmyslem. V ostatních technických oborech je však poptávka po obchodnících s praxí v prodeji, technickým vzděláním a znalostí anglického jazyka stále vysoká. Nicméně požadavky na obchodníky se v porovnání s předchozími lety zvyšují. Firmy kladou větší důraz na předchozí praxi v oboru a na dobrou technickou znalost produktu.

„Uchazeči o obchodní pozice v technických oborech mají v porovnání s předchozími lety realističtější mzdová očekávání a jsou flexibilnější při vyjednávání o výši mzdy,“ říká Aleš Křížek. „Jedním z rozhodujících faktorů při výběru zaměstnanců je jejich loajalita. Zaměstnavatelé mnohdy přihlížejí k faktu, jak často měnil uchazeč zaměstnání v předchozích letech,“ dodává Křížek.

U FMCG (rychloobrátkové zboží) se očekává srovnatelný trend jako v technických oborech. Zaměstnavatelé budou od kandidátů vyžadovat velmi dobrou znalost produktu a stabilitu na pracovním trhu.

Pozice ve farmaceutických firmách nejvíce ovlivňují fúze velkých mezinárodních farmaceutických společností, které probíhají již několik let.  Následné restrukturalizace pak ovlivňují počty pracovních pozic významněji než aktuální vývoj ekonomiky.  

U marketingových pozic počet uchazečů, stejně jako v loňském roce, převyšuje poptávku. Mzdy stagnují a vzhledem k očekávanému omezování výdajů firem na marketing v tomto roce, dojde na snižování pracovních míst v reklamních agenturách.

Firmy v IT a telekomunikacích, které realizují zakázky pro státní správu, a společnosti, které začaly díky povolení on-line sázek vyvíjet nové herní portály – to jsou společnosti, které aktuálně v IT v České republice patří mezi ty nejlépe prosperující. Průzkum mezd zaznamenal v informačních technologiích a telekomunikacích meziroční nárůst mezd o pět procent – nejmenší za posledních pět let.

Rozdíly v růstu mezd jsou nejpatrnější při srovnání juniorských a seniorních pozic. Zatímco mzdy nabízené čerstvým absolventům spíše mírně klesly, zkušení odborníci se stále mohou těšit na více peněz. Zcela jasně se tak v minulém roce projevil trend, kdy IT firmy raději zaplatí za to, aby si udrželi své experty, a neinvestují tolik času a peněz do nováčků jako v minulých letech,“ vysvětluje Jan Bílek, Senior Manager české pobočky Robert Half International.

Poptávka po IT specialistech rostla v první polovině roku 2008, zpomalení ekonomiky spojené s omezením investic ICT společností se pak zvlášť projevilo až ve čtvrtém čtvrtletí uplynulého roku. Mezi nejžádanější specializace patří programátoři JAVA, C#/.net a C++ a vývojáři pro web se znalostmi HTML, JavaScript, PHP.

„Znalost PHP patří stále k těm nejvyhledávanějším. U ostatních internetových technologií mzdy stagnují, protože nabídka lidí, kteří je ovládají, je na pracovním trhu opravdu široká,“ doplňuje Bílek. Vedle team leaderů jsou ve vývoji softwaru nejlépe ohodnoceni programátoři JAVA a J2EE následováni vývojáři C#, .net.

V minulém roce opět stoupla poptávka po správcích Unixových systémů. V tomto oboru firmy zaměstnají i absolventy s minimálními pracovními zkušenostmi, u administrátorů MS většinou vyžadují alespoň rok praxe. Stále častěji také firmy napříč všemi specializacemi vyžadují znalost angličtiny.

Klesající kurz koruny v uplynulém roce po dlouhé době opět výrazně rozevřel nůžky mezi mzdami v České republice a ve Spojených státech. Nejvyšší rozdíly jsou u juniorských pozic. Začínající IT specialista si v USA vydělá až pětinásobek toho, co získá na obdobné pozici v ČR, u zkušených odborníků jsou rozdíly poloviční. Výjimkou jsou projektoví manažeři – u nich je rozdíl mezd v ČR a USA jen o 50 procent.



Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články