Mzdy v soukromém sektoru letos příliš neporostou

7. 6. 2010 – 16:57 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mzdy v soukromém sektoru letos příliš neporostou
Firmy budou do co zvyšování mezd nadále opatrné, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Průměrná nominální mzda vzrostla v letošním prvním čtvrtletí nejméně za posledních deset let, stoupl počet lidí bez práce a domácnosti jsou chudší i s vyšší průměrnou mzdou.

Analytici se v pondělí v reakci na statistická data ohledně mezd shodli, že letošní růst mezd bude velmi mírný.

"Průměrná mzda v 1. čtvrtletí činila 22 748 korun. Při dnešním kurzu koruny tak zaměstnanci už zase pobírali hluboko pod tisíc eur - jen 880 eur," podotkla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance a dodala, že ve 4. čtvrtletí 2009 činila průměrná mzda 25 565 korun. "Jenomže tato čísla nejsou srovnatelná.

Průměrná mzda je na konci roku vždy vyšší, protože je opticky navýšena o třinácté či čtrnácté platy a různé bonusy," dodala. Meziročně se průměrná nominální mzda zvýšila v prvním čtvrtletí letošního roku podle Českého statistického úřadu o 2,2 procenta.

Nárůst mezd vykazuje hlavně veřejný sektor, kde průměrná nominální mzda stoupla o tři procenta, zatímco v podnikatelském sektoru jen o dvě procenta. V průměru se i nadále berou vyšší platy ve veřejném sektoru.

 

TIP: Mzdová kalkulačka - spočítejte si čistou mzdu

 

"Státní sféra prostě nezareagovala na hospodářskou krizi včas," konstatovala Šichtařová. "Ovšem vzhledem ke stavu veřejných financí a vzhledem k povolebním politickým proklamacím lze předpokládat, že během roku 2011 podnikatelský sektor opět s výší mezd ten nepodnikatelský předběhne. Země, kde pobírá nepodnikatelský sektor mnohem vyšší mzdy než podnikatelský, jsou s veřejnými financemi notoricky na štíru," dodala.

"Vyšší míra nezaměstnanosti a omezené rozpočty firem zatím brání výraznějším mzdovým nárůstům. Společnosti s dlouhodobou strategií si však uvědomují nutnost udržet si klíčové pracovníky i v době klesajících zakázek. K růstu mezd přispívá v některých odvětvích propouštění nízkopříjmových zaměstnanců v dělnických profesích v důsledku poklesu poptávky. Tito propuštění pak vylepšili průměrný výsledek mezd v ČR," řekl Petr Draxler, odborník na řízení lidských zdrojů, PricewaterhouseCoopers ČR. Určitý vliv má podle něho i skutečnost, že tito zaměstnanci bývají v některých odvětvích nahrazováni agenturními zaměstnanci, jejichž mzdy nejsou zachyceny ve statistikách daného odvětví.

"I nadále ovšem platí, že průměrná mzda jen v omezené míře reprezentuje vývoj mezd v ekonomice. V posledním roce ji ovlivňovala nižší nemocnost a propouštění zaměstnanců s nízkými výdělky. Na průměrnou mzdu navíc nedosáhnou zhruba dvě třetiny zaměstnanců, takže i to je důvod, proč se průměrná mzda nedá příliš přeceňovat," uvedl Petr Dufek, analytik Československé obchodní banky. Nejčastější mzda v ekonomice je o několik tisíc nižší než průměrná.

Co si mohou zaměstnanci za mzdu koupit, ovlivňuje inflace. Ta byla nízká, přesto však reálná mzda vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku pouze o 1,5 procenta. "To tedy znamená zpomalení rychlosti růstu. Za celý rok 2009 totiž reálná mzda rostla o tři procenta. Inflace z titulu růstu mezd se tedy rozhodně bát nemusíme. Objem vyplacených mezd i přes růst průměru poklesl o 2,4 procenta. To je dáno skutečností, že počet zaměstnanců se snížil o 4,5 procenta. Jinými slovy, když zanedbáme sociální dávky, domácnosti jsou chudší i s vyšší průměrnou mzdou. To se odráží také ve velmi slabé spotřebitelské poptávce. Za duben dokonce maloobchodní tržby poklesly o 4,5 procenta," řekla Šichtařová.

 

Jak se budou platy vyvíjet dál?

 

Analytici předpokládají, že další čtvrtletí letošního roku budou z hlediska vývoje nominálních mezd podobná jako to první. "Vyšší inflace však srazí reálný růst mezd do blízkosti nuly," uvedl Petr Dufek.

"Firmy budou do co zvyšování mezd nadále opatrné, protože oživení ekonomiky bude stále křehké. Nebude je k tomu nutit ani situace na trhu práce, kde je nyní mnohem větší nabídka pracovních sil, než tomu bylo v minulých letech," podotkl Jiří Šimek, analytik skupiny Citfin.

Šichtařová počítá s tím, že letošní rok bude ještě ve znamení úspor a mzdy budou na ekonomické oživení reagovat s velkým zpožděním. Příští rok pak bude ve znamení úspor veřejného sektoru. "V roce 2010 očekáváme růst průměrných mezd kolem tří procent. Nejčastější mzdy však porostou pomaleji. Objem vyplacených mezd letos opět poklesne. Koncem roku 2010 očekáváme průměrnou mzdu již nad 1117 euro. Za většinou nárůstu ale bude stát jen silnější koruna," dodala ředitelka společnosti Next Finance.

-Mediafax

Kam dál?

- Minimální mzda může být klidně ke dvanácti tisícům

- Minimální evropská mzda má zabránit chudobě

- Práce je dost, uchazeči však svým profilem neodpovídají požadavkům firem

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články