Na důchody nejsou peníze. Chybí miliardy korun

5. 3. 2012 – 21:50 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na důchody nejsou peníze. Chybí miliardy korun
Dále bude pokračovat trend, kdy mnoho invalidních důchodců dosáhne na nižší invalidní důchod než v minulosti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Peněz na důchody se nedostává. Jen v lednu podle údajů České správy sociálního zabezpečení chybělo 3,2 mld. Kč. To je o 1,4 mld. Kč více než v lednu loňského roku.

Peněz na důchody se nedostává více než v loňském roce navzdory vyššímu výběru sociálního pojištění. Na penzích bylo v lednu vyplaceno 30,8 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 2,2 mld. Kč. Přitom výběr pojistného vzrostl pouze o 0,8 mld. Kč na 27,6 mld. Kč.

Zatímco peněz na důchody se nedostává, v přebytku je účet pro výplatu nemocenské. Důvodem je mimo jiné převedení povinnosti výplaty nemocenského v prvních dnech nemoci na zaměstnavatele.

Bude hůř

V roce 2011 se vybralo na důchodovém pojištění o 40 miliard korun méně, než kolik se vyplatilo na důchodech. Schodek se v posledních letech stále zvyšuje. Státní penze budou muset nadále klesat.

Na konci roku 2011 bylo v Česku dle zprávy ČSSZ celkem 2 873 004 důchodců pobírající starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, což je o téměř 200 tisíc více než před 5 lety. Počet pracujících připadajících na jednoho penzistu tak poklesl za pět let z 1,81 na 1,75.

Počet starobních penzistů za 5 let dokonce stoupl téměř o 350 tisíc. Z 1 995 350 na 2 340 147. Počet pracujících připadajících na jednoho starobního penzistu tak poklesl za pět let z 2,43 na 2,15. Počet starobních penzistů se zvýšil více než všech důchodců. Důvodem je především zpřísnění podmínek pro výplatu invalidních důchodů v posledních letech.

Statistika nevypadá rozhodně příznivě. A výhled do příštích let není vzhledem k demografické křivce rozhodně optimistický.

Jaká jsou řešení? Jak zmírnit schodek?

Možnosti, jak snížit schodek na důchodovém pojištění, je několik. Buď povedou kroky ke zvýšení pojistného či daní, nebo ke snížení důchodů. Nebo obojí.

Zvýšení sociálního pojištění

V Česku je však již nyní sociální pojištění jedno z nejvyšších v Evropě. Další zvýšení sociálního pojištění placeného zaměstnancem nebo OSVČ by mělo negativní dopad na čistý příjem domácností. Při stejném příjmu by si domácnosti reálně pohoršily. V případě zvýšení sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem by se zvýšily mzdové náklady zaměstnavatelů, což by mělo negativní dopad na nezaměstnanost.

Prostor pro zvyšování sociálního pojištění v Česku tedy není. V příštích letech se však může opět zvýšit strop pro platbu důchodového pojištění. Pro letošní rok se totiž výrazně snížil. V roce 2011 byl 1 781 280 Kč, pro rok 2012 již činí strop 1 206 576 Kč.

Zvýšení DPH

Schodek v důchodovém systému lze „zalepit“ opětovným zvýšením DPH. „Zájemců“ po výnos z vyšší DPH by však bylo více. Navíc zvýšení DPH nemusí rozhodně přinést tolik očekávaný daňový výnos. Realita by mohla být nižší. Klesne totiž spotřeba. Mimo DPH lze zvýšit např. výnos z daně z příjmů fyzických osob zavedením progresivního zdanění.

Snížení důchodů

Výdaje na důchody budou chtě nechtě muset klesat. Nejrychleji lze provést změny ve valorizaci důchodů. Každoroční zvyšování důchodů bude pravděpodobně nižší než pro rok 2012, kdy se základní výměra důchodu zvýšila o 40 Kč a procentní výměra o 1,6 % (původně se v srpnu 2011 dokonce uvažovalo o 2,5% zvýšení).

Dále bude pokračovat trend, kdy mnoho invalidních důchodců dosáhne na nižší invalidní důchod než v minulosti. V současné době se totiž mnohem více přiznáví invalidita prvního nebo druhého stupně než třetího stupně. Invalidní důchodci musí chodit na pravidelné kontroly. Přeřazení z invalidního důchodu II. stupně do invalidního důchodu I. stupně není ničím výjimečným. Legislativní podmínky pro přiznání invalidního důchodu se zpřísňují, zejména tedy při posuzování stupně invalidity. Čím nižší stupeň invalidity, tím nižší důchod. U invalidních důchodů se i zpřísnil výpočet dopočtené doby. Toto opatření zjednodušeně znamená, že většině invalidních důchodců se započte nižší doba pojištění při výpočtu důchodu. Výsledkem je opět nižší invalidní důchod.

Ještě více se bude šetřit na výpočtu u budoucích důchodů. Většina nových penzistů tak bude mít horší výpočet důchodu než v minulosti. Dlouho však na sebe nemusí čekat další změny jako je snížení procentní výměry za každý získaný rok pojištění (např. ze 1,5 % na 1,4 %). Možností je pochopitelně více.

-Tipy jak se zabezpečit na penzi najdete na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články