Na světový byznys dolehla špatná nálada, zhorší se i zaměstnanost

14. 11. 2011 – 19:09 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na světový byznys dolehla špatná nálada, zhorší se i zaměstnanost
Během následujících 12 měsíců se očekává výrazné zpomalení růstu zaměstnanosti, | zdroj: NašePeníze.cz

Ve druhém čtvrtletí 2011 výrazně pokleslo sebevědomí šéfů světových firem, dostalo se na vůbec nejnižší úroveň od roku 2009. Vyplývá to z průzkumu sítě poradenských společností KPMG zveřejněného v pondělí.

"Z aktuálních zjištění zcela jasně vyplývá, že jakkoli si loni představitelé byznysu mysleli, že mají našlápnuto ven z krize, teď na ně plně dolehly příznaky nového ekonomického zpomalení," komentoval průzkum Jan Linhart, Partner, KPMG Česká republika.

Vyhlídky zástupců světových výrobců a poskytovatelů služeb totiž byly ještě loni v červnu výrazně optimistické – dotazovaní tehdy předpokládali růst tržeb i zisků a měli velmi vysoká očekávání ohledně dalšího vývoje zaměstnanosti nebo investic. O rok později – v červnu 2011 – je ale všechno jinak a respondenti výrazně snížili svá očekávání ve všech sledovaných oblastech. Jejich optimismus je střízlivější.

"Vezmeme-li v potaz všechny současné problémy Evropské unie nebo politickou situaci na Blízkém Východě, ani se nelze divit, že nálada na světových trzích není dobrá," sdělil Linhart. "Malým překvapením naopak je, že nejvyšší míru optimismu vykázali respondenti z USA. Příčina je však zřejmě v tom, že průzkum nestihl zohlednit debatu o výši státního dluhu Spojených států," doplnil.

Během následujících 12 měsíců se očekává výrazné zpomalení růstu zaměstnanosti. Firmy po celém světě totiž přehodnotily své potřeby, a to zejména s ohledem na předpokládaný pokles obchodních aktivit. Propad zaměstnanosti se čeká celosvětově, nejcitelnější však má být v eurozóně a v Japonsku.

S obecným poklesem optimismu a očekávaným propadem zaměstnanosti souvisí i to, že firmy v příštích 12 měsících neplánují významnější investice. "Svět byznysu momentálně prochází nezanedbatelnými ekonomickými otřesy, které pociťují firmy napříč státy i obory," nastínil Linhart. "Nejistota kolem ekonomické situace v USA a rostoucí zadluženost zemí Evropské unie předznamenávají nelehkou cestu plnou nepředvídatelných problémů a obchodních výzev. Na druhé straně ale můžeme říci, že firmy jsou nyní lépe připraveny na výkyvy ekonomiky, než tomu bylo před třemi lety. Budoucí vývoj proto zřejmě nebude tak dramatický jako tehdy. Zřejmě i proto jsou vyhlídky firem stále spíše optimistické," doplnil.

 

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články