Na vrcholu krize hrozil pád 12 z 13 nejdůležitějších amerických firem, kdo za ni může?

28. 1. 2011 – 8:38 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na vrcholu krize hrozil pád 12 z 13 nejdůležitějších amerických firem, kdo za ni může?
Podle komise může za finanční krizi hlavně bývalý šéf Fedu Alan Greenspan, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Na vrcholu finanční krize v roce 2008 hrozil až na jednu jedinou krach všech nejdůležitějších amerických finančních firem. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho před kongresovou komisí pro vyšetřování finanční krize.

Bernanke to prohlásil již v listopadu 2009, jeho komentáře byly však zveřejněny až nyní. Šéf Fedu před kongresovou komisí prohlásil, že mezi těmi, kterým hrozil bankrot, byla i nejsilnější americká investiční banka Goldman Sachs. Finanční krizi popsal jako největší v historii, dokonce větší, než byla velká hospodářská krize ve 30. letech minulého století.

Bernankeho komentáře byly zveřejněny v rámci závěrečné zprávy vyšetřování finanční krize. Podle komise, v níž měli většinu zástupci demokratické strany, může za finanční krizi hlavně bývalý šéf Fedu Alan Greenspan. Podle vyšetřovatelů měla vláda k dispozici velké množství prostředků, jak se krizi v letech 2007-2009 vyhnout, ale rozhodla se je nevyužít.

"Když se podíváte na firmy a pod jakým tlakem v té době byly, tak jen jedna jediná nečelila vážnému riziku bankrotu," řekl Bernanke před komisí. "Dokonce i v případě Goldman Sachs jsme si mysleli, že je reálná šance na to, že padne," dodal šéf Fedu.

Zpráva vyšetřovací komise neuvedla, kterým z 13 nejdůležitějších finančních firem v USA hrozil podle Bernankeho bankrot.

Komisi, kterou americký Kongres ustavil k vyšetření příčin finanční krize, se však nepodařilo dosáhnout konsenzu. Podle samostatné zprávy, kterou připravili tři členové komise za republikánskou stranu, sice ke krizi přispěla americká monetární politika, nicméně ji nezpůsobila. Poslední, čtvrtý zástupce republikánské strany v desetičlenné komisi vydal ještě jednu, vlastní zprávu o příčinách krize. V té se soustředí hlavně na americkou politiku trhu s bydlením, v níž vidí příčiny celé krize.

Výsledek vyšetřování tak podle agentury Reuters ukazuje spíše na politické rozdělení Washingtonu, než aby přinesl skutečné příčiny vzniku finanční krize. Ani podle finančních trhů zpráva komise nebude mít žádný vliv na obchodování.

"Trhy na to nebudou reagovat. Samy již moc dobře vědí, co se stalo," prohlásil Matt McCormick, portfolio manažer společnosti Bahl & Gaynor Investment Counsel.

Jeden z investorů na Wall Street, který si nepřál být jmenován, uvedl, že americký finanční systém čelí stále stejným problémům, jako dříve. "Nemyslím si, že bychom se nějak poučili. Tohle je jen omílání toho samého, o čemž se už mluvilo a co se už mnohokrát přežvýkalo," uvedl.

-David Vandrovec | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články