Na změnu penzijního fondu máte jen několik dní. Komu se vyplatí?

16. 2. 2012 – 19:09 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na změnu penzijního fondu máte jen několik dní. Komu se vyplatí?
Na změnu penzijního fondu zbývá již jen několik málo dní | zdroj: NašePeníze.cz

Na změnu penzijního fondu za současných podmínek zbývá již jen několik dní. Má ale smysl penzijní fond měnit? Komu se výměna vyplatí?

Stávající penzijní fondy se s konečnou platností budou transformovat na penzijní společnosti. Transformací dojde k zásadní změně: Především k oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku společnosti. Díky tomu budou moci penzijní společnosti nabídnout různé investiční strategie.

Klienti v současných penzijních fondech se současnými penzijními plány i výhodami mohou zůstat i nadále. Od 28. února 2012 ale nebudou moci až do transformace penzijního fondu změnit společnost, která se o jejich peníze stará. Po transformaci fond změnit budou moci, ale za cenu ztrát výhod (i nevýhod) současného systému penzijního připojištění.

Hlavní výhodou penzijního připojištění je garance alespoň nulového zhodnocení připsaného každý rok. Znamená to, že penzijní fond nemůže klientovi připsat ztrátu ani v případě, kdy se investicím nedařilo a propadly se do ztráty. Takovou ztrátu musí uhradit majitel penzijního fondu – nejčastěji banka či pojišťovna, která fond založila.

Hlavní nevýhodou penzijního připojištění je garance alespoň nulového zhodnocení připsaného každý rok. Proč? Penzijní fondy se pochopitelně bojí ztráty, kterou by jejich majitel musel zaplatit ze své kapsy. A tak investují velmi bezpečně, což ale s sebou nese výnos, který jakž takž pokrývá inflaci – a nepřinese nic navíc. To je investiční strategie vhodná pro starší lidi, kteří se do důchodu chystají v dohledné době. Pro mladé s perspektivou spoření 20 – 40 let je ale vhodnější využít sice o něco riskantnější, ale potenciálně výnosnější investiční strategii.

Spočítejte si kolik si naspoříte pomocí penzijního připojištění:

Kalkulačka - Penzijní připojištění

Mladého člověka, který na peníze v penzijním připojištění beztak nemůže bez ztráty státního příspěvku sáhnout další desítky let, nemusí vůbec trápit krátkodobý propad hodnoty jeho investice v penzijním fondu. Naopak pokles hodnoty může využít k levnějšímu nákupu další investice. Jak?

Představte si, že investujete do penzijního fondu 1000 Kč měsíčně. Za ty obdržíte řekněme 1000 podílových listů v hodnotě 1000 Kč. Pokud jejich hodnota klesne na 50 %, další měsíc za svých 1000 Kč nakoupíte nikoli jeden tisíc, ale dva tisíce podílových listů. Nakupujete „ve slevě“. A v horizontu 20 let je téměř nulová pravděpodobnost, že se svou investicí proděláte.

Komu se vyplatí změna penzijního fondu

Na změnu penzijního fondu zbývá již jen několik málo dní. Má ale smysl spěchat a penzijní fond měnit? Záleží na situaci. V zásadě jsou jen dva momenty, kdy se vyplatí změnu provést ještě před transformací penzijních fondů na penzijní společnost.

  1. Chcete-li setrvat v současném penzijním systému a jste nespokojeni se současným penzijním fondem.
  2. Chcete-li přejít do nového systému, ale očekáváte lepší nabídku u jiné společnosti, než jaká spravuje váš současný penzijní fond.

Ve skutečnosti je relevantní z uvedených pouze první bod. Chcete-li setrvat v současném penzijním systému s garancí alespoň nulového zhodnocení na roční bázi (což je vhodné zejména pro lidi v předdůchodovém věku a pro lidi bez jakýchkoli investičních zkušeností, kteří se v investování odmítají vzdělávat), zbývá na přestup již opravdu málo času. Je nezbytné tak učinit do 28. února 2012 a to včetně veškeré nezbytné administrativy. Podle některých názorů je dokonce již pozdě…

„Konec února je termínem doručení žádosti na původní penzijní fond. Jelikož však musí být žádost nejdříve doručena na nový fond, doporučujeme zaslat výpověď s předstihem. Za krajní datum považujeme 10. únor 2012,“ uvádí ve svém komentáři Kamil Durčák ze společnosti Rentia.

-Petr Zámečník | Více najdete na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články