Nafta prodávaná v ČR může poškozovat motory aut

3. 5. 2012 – 12:37 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nafta prodávaná v ČR může poškozovat motory aut
Vysoký obsah síry ČOI zjistila u největších prodejců paliv na trhu, jejich dodavatelem je jeden z největších dodavatelů pohonných hmot, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila u čerpacích stanic v Česku prodej nafty s tak vysokým obsahem síry, který může až poškodit motor automobilů. Ve čtvrtek to oznámil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Vysoký obsah síry ČOI zjistila u největších prodejců paliv na trhu, jejich dodavatelem je jeden z největších dodavatelů pohonných hmot. Jeho jméno ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ani inspektoři zatím nezveřejnili, čekají na výsledek správního řízení.

"Správní řízení bude dokončené do dvou měsíců. Dodavateli hrozí pokuta až do pěti milionů korun," řekl na dotaz agentury Mediafax ústřední ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek.

Například ve vzorku odebraném na Šumpersku inspektoři zjistili na konci dubna překročení limitu síry téměř 40krát.

TIP:Jaké jsou aktuální ceny PHM a jaký je vývoj

"Zjištění ČOI ukazují na to, že motorová nafta nebyla v pořádku. To je pro nás nepřijatelné. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili řidičům, že budou u čerpacích stanic tankovat kvalitní palivu," uvedl ministr Kuba.

"Toto nejakostní palivo může způsobit nejen poškození motoru, ale celého systému. Mohlo by dojít například při předjíždění ke kolizi vozidla a zranění nebo usmrcení občanů," zmínil šéf ČOI.

"Každý z řidičů asi pozná, že se jeho auto nechová standardně, a pamatuje si, kde natankoval. Spotřebitelům bych chtěl doporučit, aby se při sebemenším podezření obrátili na nejbližší inspektorát ČOI," připojil Štěpánek na dotaz Mediafaxu. "Motor nebude akcelerovat a zrychlovat tak, jak by měl," doplnil ho ministr.

Vzorky s nadlimitním obsahem síry pocházejí z celého Česka. Zatím není jasné, jestli dodavatel přidal síru do paliva úmyslně, nebo byla nafta kontaminovaná při přepravě.

"V této systémové záležitosti MPO jasně vyhlašuje válku," uzavřel Kuba při otázce na možnost záměrného pančování pohonných hmot.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články