Nájemné poroste pomaleji, novelu vítá i MMR

27. 5. 2009 – 10:03 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nájemné poroste pomaleji, novelu vítá i MMR
Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident republiky podepsal novelu zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, která stanovuje, že se růst regulovaného nájemného v příštím roce rozloží do tří let, tedy až do konce roku 2012. Tuto novelu vítá i ministerstvo pro místní rozvoj.


Ministerstvo pro místní rozvoj tak nyní může zpracovat data o maximální možné výši regulovaného nájemného, které od 1. července vyjde ve \"Sdělení MMR\" a současně budou zveřejněna v tzv. \"kalkulačce nájemného\" na webu MMR.

- Prezident podepsal zpomalení deregulace nájemného
- Majitelé nájemních bytů mohou žádat náhradu za regulaci nájemného

\"Prodloužení deregulace nájemného je významným sociálním krokem směrem k domácnostem, které by příliš prudkým růstem nájemného byly vystaveny do neřešitelné situace. Systém sociálních dávek nepočítal s tak prudkým a tak diferencovaným růstem, jaký by v případě nečinnosti zákonodárců nastal. Do určité míry může novela také snížit dopad hospodářské krize na naše občany,\" uvedl k přijetí normy ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Možnost jednostranného zvyšování se bude týkat těch obcí, v nichž se letos nájmy dostaly na úroveň vyšší než 40 korun na metr čtvereční. S výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy to jsou všechna krajská města, všechna středočeská města nad 10 000 obyvatel a hlavní město Praha.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články