Nájemník s trvalým pobytem: Jaká má práva?

10. 9. 2009 – 8:51 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nájemník s trvalým pobytem: Jaká má práva?
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Mnoho lidí dává mezi nájemní právo a přihlášení k trvalému pobytu rovnítko: \"Pokud mám tuto adresu uvedenou v občance, můžu zde bydlet.\" Tento rozšířený závěr je ale mylný. Jaká práva dává nájemníkovi přihlášení k trvalému pobytu?

 

Trvalý pobyt řeší Zákon č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a rodných číslech. Místem trvalého pobytu se rozumí vámi zvolená adresa pobytu v České republice. Každý může mít navíc jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci. Objekt musí být označen číslem popisným, evidenčním nebo orientačním.

- Jak se zbavit neplatícího nájemníka
- Pronájem bytu vás může stát mnoho starostí, na co dát pozor!
- Jak velký byt pořídit? Pro sebe větší, na pronájem menší
- Změna trvalého bydliště: Kolik stojí a co je potřeba?

Přihlášení k trvalému pobytu probíhá tak, že dotyčný vyplní na ohlašovně magistrátu či městského nebo obecního úřadu svůj ohlašovací lístek, kam uvede svou novou adresu. Současně je povinen doložit buď list vlastnictví k bytu nebo domu, nájemní smlouvu anebo jiný dokument prokazující jeho oprávnění byt užívat. Kromě těchto dokumentů může také přinést od pronajímatele potvrzení (s úředně ověřeným podpisem), že s přihlášením trvalého pobytu souhlasí. Anebo tento souhlas může pronajímatel potvrdit přímo do ohlašovacího lístku před pracovníkem ohlašovny.

Jako pronajímatel tedy nemusíte žádný souhlas k trvalému pobytu podepisovat (ani s ním souhlasit), nájemci stačí, aby přinesl na ohlašovnu nájemní smlouvu, kterou s vámi uzavřel, a váš byt mu bude zapsán jako místo trvalého pobytu.

Přihlášení k pobytu je ale v každém případě pouze čistě evidenční záležitost a přihlášením k trvalému pobytu nevzniká dotyčné osobě ani nájemní právo, ani jiné právo byt užívat. Právo nájmu bytu vzniká pouze na základě smlouvy nebo ze zákona, nikdy ne jen tím, že si někdo na žádosti o vystavení občanského průkazu uvede nějakou adresu.

 

Více na Hypoindex.cz

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články