Najít práci je letos snazší - přibývají nabídky

11. 7. 2011 – 21:12 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Najít práci je letos snazší - přibývají nabídky
Firmy napříč trhem oživily náborové aktivity, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Současná poptávka firem i výhled na další vývoj značí, že letní měsíce mohou být nejlepším obdobím pro uplatnění na trhu práce, a to nejen pro čerstvé absolventy. Vyplývá to ze statistik pracovních portálů.

Snižující se míře nezaměstnanosti v uplynulém období odpovídá situace na pracovních portálech Jobs.cz a Prace.cz. "Zatímco ještě před třemi měsíci činil celkový počet reakcí uchazečů na vystavené pozice téměř 550 tisíc, v květnu a červnu se pohyboval kolem 450 tisíc. Potvrzuje se tedy, že jisté části účastníků trhu práce se už podařilo najít odpovídající zaměstnání. Vliv zde ovšem hraje také fakt, že část uchazečů, zejména čerstvých absolventů, odkládá hledání až na dobu po prázdninách," okomentoval současný stav Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

TIP: Každý šestý inzerát nabízející práci je diskriminační! Čím?

Oživení pracovního trhu pokračuje už několik měsíců, počet nabídek hlavních pracovních úvazků na portálu Jobs.cz v červnu meziročně vzrostl o 26 procent na 13 404. Ještě výraznější je oživení nabídky pozic vhodných pro absolventy, kde v meziročním srovnání stoupl počet míst o 48 procent na 2697.

"Firmy napříč trhem oživily náborové aktivity, nejpodstatněji se přitom v pozitivním směru změnila situace absolventů. V krizi byli na trhu práce jednou z nejvíce postižených skupin, nyní je po nich naopak zvýšená poptávka. Výhodu a předpoklad pro získání lepšího místa mají zejména ti absolventi, kteří se o práci ucházejí už nyní, tedy ihned po absolvování školy," dodal Mysliveček.

Podle Myslivečka budou mít pohotoví absolventi náskok oproti mase mladých lidí, kteří se rozhodli užít si poslední prázdniny a práci začít hledat až na začátku podzimu. "Po prázdninách se zvýší počet absolventů poptávajících práci několikanásobně a nelze očekávat, že by stejně prudce vzrostla také nabídka volných míst. Shánění zaměstnání tak na začátku podzimu mohou mít složitější všichni uchazeči na trhu práce," upozornil Mysliveček.

Z hlediska poptávky firem se stabilně na prvním místě se 14,6 procenta podílu vystavených pozic drží prodej a obchod. Zajímavý je především posun na druhém místě žebříčku: administrativu už předběhl obor strojírenství, který registroval meziměsíční nárůst podílu vystavených pozic o 0,4 procentního bodu.

-MED

Může vás zajímat:

- Hospodářská komora: Řemeslník není méněcenný

- Nezaměstnanost je nejnižší za poslední dva roky, platy rostou

Stát bude nutit zaměstnavatele aby vypláceli odstupné

- Češi vydělávají průměrně 23 144 korun, pohoršili si úředníci

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články