Náklady domácností rostou, ekonomové budou nově měřit reálné příjmy

31. 8. 2010 – 16:21 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Náklady domácností rostou, ekonomové budou nově měřit reálné příjmy
Smyslem ukazatele diskreční zůstatek je poukázat na strmě se zvyšující nutné náklady domácností | zdroj: NašePeníze.cz

Nový ukazatel, takzvaný diskreční zůstatek, lépe měří reálné příjmy domácností. Ukazatel představili v úterý ekonomové Informačního institutu.

Diskreční zůstatek je přesnější ukazatel reálného příjmu domácností, protože od příjmů odečítá jejich mandatorní výdaje, tedy peníze, které domácnosti musí utratit v každém případě. Díky tomu je naprosto jasné, kolik domácnostem zůstane volně použitelných prostředků.

„Ukazatel diskrečního zůstatku, který informační institut přináší do českého prostředí, se ve Spojených státech běžně používá,“ uvedl jeden ze zakladatelů Informačního institutu Jan Schiesser.

Do mandatorních výdajů řadí ekonomové informačního institutu nájemné, elektřinu, teplo, paliva, vodné a stočné, potraviny, náklady na zdravotní péči, poštu a telekomunikace.

„Smyslem ukazatele diskreční zůstatek je poukázat na strmě se zvyšující nutné náklady domácností, a tedy na snižující se objem prostředků k volnému použití,“ uvedl Schiesser.

V České republice se dosud statisticky sleduje pouze příjem domácností. To ale nezohlední, jak rostou jejich nutné výdaje. Například pokud dojde v roce 2011 ke zvýšení cen elektrické energie o 22 procent, přijde podle ekonomů průměrná domácnost rodiny s jedním pracujícím a dvěma dětmi na diskrečním zůstatku o 291 korun měsíčně.

Informační institut bude výši diskrečního zůstatku zveřejňovat pravidelně. Ekonomové se také netají přesvědčením, že by jejich metodiku mohl do budoucna převzít Český statistický úřad a zařadit diskreční zůstatek mezi oficiální ekonomické ukazatele.

Informační Institut je nevládní nepolitické vědomostní centrum. V České republice jde o nový typ organizace zabývající se výzkumem v politických a ekonomických otázkách. Členem Informačního institutu je například ekonom Pavel Kohout.

-Jan Otava, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články