Nákup na splátky má svá úskalí i v podobě pojištění schopnosti splácet

30. 12. 2009 – 8:01 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nákup na splátky má svá úskalí i v podobě pojištění schopnosti splácet
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

S Vánocemi každoročně stoupá počet spotřebitelských úvěrů. Změnou oproti předchozím obdobím je podstatný nárůst nabídek bank na pojištění schopnosti splácet. Podobně jako u koupě jakéhokoli zboží či služby i při pořizování této služby by měl spotřebitel dbát základní rady: vždy si bedlivě přečíst smlouvu a obchodní podmínky týkající se poskytnutí úvěru a jeho pojištění.


Nabídka spotřebitelských úvěrů je v dnešní době bohatá, a zadlužení tudíž velmi snadné. Před získáním úvěru by se proto spotřebitelé měli řídit základními radami, které riziko případné neschopnosti splácení podstatně sníží.

Kromě prvotní „domácí kalkulace“ schopnosti splácet (po odečtení veškerých měsíčních výdajů) by mělo být dalším krokem srovnání finančních produktů jednotlivých bank a získání přesných informací týkajících se nejen výše RPSN, ale také sankcí v případě opoždění splátky, poplatku za sjednání úvěru, sankce za předčasné splacení či poplatku za vedení úvěrového účtu.

Prostudování obchodních podmínek se týká i případného pojištění proti schopnosti splácet. Právě tento produkt zažívá velký boom a je „vnucován“ k půjčkám všeho druhu, mnohdy neoprávněně automaticky bez dotazu na souhlas. Pojištění je možno uzavřít pro případ smrti, trvalé invalidity, nemoci či ztráty zaměstnání. Celý zbývající dluh nicméně při vzniku pojistné události pojišťovna zaplatí pouze v případě smrti nebo trvalé invalidity.

Při ztrátě zaměstnání nebo nemoci zaplatí pojišťovna za pojištěného pouze několik splátek (většinou 6-12), poté musí spotřebitel pokračovat ve splácení sám bez ohledu na svůj příjem. Pojištění pro případ nemoci v sobě skrývá ještě jednu „podmínku“: nemoc musí trvat 28-60 dnů (tzv. karenční dobu), teprve po jejím uplynutí pojišťovna splátky převezme. Pojištění pro případ ztráty zaměstnání je výhodné pouze v případě, že spotřebitel přijde o práci bez vlastního zavinění - na spotřebitele, který sám dá výpověď či uzavře se zaměstnavatelem dohodu o ukončení pracovního poměru, se převzetí splátek pojišťovnou nevztahuje.

Kam dál?
- Půjčky už nebudou pro každého - naštěstí
- Půjčky a úvěry - přehled nebankovních společností. Kde si rozhodně nepůjčovat?
- Půjčky a úvěry z inzerátů vás většinou připraví o peníze
- Pojištění schopnosti splácet má přes polovinu majitelů nových hypoték

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články