Nákupy na internetu projdou změnou, díky novému zákoníku

12. 11. 2013 – 9:55 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nákupy na internetu projdou změnou, díky novému zákoníku
Stejně jako musí nakupující zboží při odstoupení od smlouvy vrátit do 14 dní, bude muset i vrátit peníze do dvou týdnů i obchodník, a to včetně poštovného. Nyní měl na vrácení 30 dní. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Nový občanský zákoník, který by měl začít platit od začátku příštího roku, by měl více ochránit občany, kteří nakupují své zboží po internetu. Například se prodlouží lhůty na vrácení zboží, informuje sdružení Spotřebitel.net.

„Někteří prodejci nerespektují právo spotřebitele odstoupit od smlouvy, případně dochází ke sporům ohledně dodržení lhůty na odstoupení od smlouvy. Výjimkou není ani vrácení peněz po odečtení poštovného,“ konstatuje sdružení o současné situaci.

Od roku 2014 by se ale mělo mnoho věcí zlepšit, například se drobně změní čtrnáctidenní lhůta na odstoupení od smlouvy. Dosud musí být odstoupení od smlouvy do 14 dnů prodejce dostat, od příštího roku ale stačí odstoupení do 14 dnů na poštu podat, reálně se tak lhůta na odstoupení prodlouží.

„Nepoučí-li prodejce spotřebitele o právu odstoupit od smlouvy, prodlouží se zmíněná lhůta na 1 rok a 14 dnů,“ dodává sdružení, podle kterého nyní se nyní prodlužuje pouze na tři měsíce.

Stejně jako musí nakupující zboží při odstoupení od smlouvy vrátit do 14 dní, bude muset i vrátit peníze do dvou týdnů i obchodník, a to včetně poštovného. Nyní měl na vrácení 30 dní.

„Zákon vyjde spotřebitelům vstříc a především urychlí proces vrácení peněz. Spotřebitelé by ale neměli zapomínat, že ostatní pravidla zůstávají stejná. Nebude-li ani po urgenci dodáno objednané zboží, může takové jednání naplnit skutkovou podstatu trestného činu podvodu, je-li škoda alespoň 5000 korun,“ připomíná právní poradkyně sdružení Kristýna Opletalová, podle které by se měli spotřebitelé na policii obracet i v případě, že je škoda menší, ale nejspíš byli podvedení i další lidé. Škody se v takových případech sčítají.

Nový občanský zákoník začne platit od 1.1.2014, bude se proto vztahovat na smlouvy uzavřené až po začátku příštího roku.
 

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články