Nebezpečný počítačový vir se rychle šíří a připraví vás o peníze

29. 1. 2013 – 18:05 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nebezpečný počítačový vir se rychle šíří a připraví vás o peníze
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Naše počítače opět ohrožuje velmi nebezpečný vir. Na monitorech se zobrazuje jako hlášení od Police ČR. Zablokuje počítač a požaduje zaplacení pokuty v řádech tisíců korun. Kriminalisté radí nic neuhrazovat.

Vir se zobrazuje při prohlížení internetu. "Najednou se objeví na monitoru hlášení, které je psáno krkolomnou češtinou, ale působí jako hlášení od Policie ČR, kde je uvedeno, že jste se dopustili protiprávního jednání a porušil například autorská práva. Vir počítač zablokuje a v textu nabízí, že pokud zaplatíte pokutu ve výši dvou či tří tisíc korun, vše bude vyřešeno. Pokud nezaplatíte, zahájí se proti vám trestní řízení,“ píše policejní deník.

Jde o naprostou hloupost a fiktivní hlášení. "Pokud by se vám tento text na monitoru objevil, v žádném případě nic neplaťte a pokuste se obnovit nastavení počítače přes nouzový režim či kontaktujte IT specialisty,“ doporučují kriminalisté.

Policie přijala v pátek 11. ledna 2013 oznámení od muže z Písecka, kterému se právě toto stalo. Muž procházel internetové stránky, když se na monitoru objevilo okno z textem, že navštívil stránky s nelegálním obsahem a má zaplatit pokutu ve výši 3 000 korun.

Výzvy se zalekl a dle návodu částku poslal. Počítač se ovšem ani po zaplacení neodblokoval. Proto muž pojal podezření, že jde o podvod a oznámil vše policistům.

Co vše udělat pro to, aby byl váš počítač a data maximálně zabezpečená?

V počítači nesmí chybět alespoň základní bezpečnostní software, tj. antivir a tzv. firewall, který staví mezí počítač a internet pomyslnou zeď. Tu musejí útočníci nejdříve zdolat, aby se dostali do útrob vašeho počítače.

Můžete vybírat z mnoha programů různých výrobců. Některé jsou zcela zdarma, například avast! Free Antivirus. Lepší výsledky ale poskytují placené aplikace výrobců F-Secure, Symantec, Kaspersky Lab, AVG, atd.

1. Aktualizujte programy

Nespoléhejte se pouze na automatické skeny antivirových programů a na samočinné aktualizace. Zkontrolujte čas od času, že vše probíhá jak má, případně spusťte vyhledávání virů a dalších škodlivých programů manuálně včetně záplatování.

Prověřte, zda máte aktuální verze používaných programů, zda jsou nainstalovány nejnovější bezpečnostní záplaty.

To se týká hlavně operačních systémů a webových prohlížečů. Stranou ale nejsou ani tabulkové a textové procesory. Například bezpečnostní záplaty pro takový Microsoft Word a Excel se na internetu objevují neustále...

2. Neotevírejte podezřelé emaily

Procházíte každý den schránku s elektronickou poštou s nadějí, že v ní naleznete něco "užitečného"? Pak dejte dobrý pozor na to, co ve skutečnosti otevíráte.

Ne všechny emaily, byť budí zdání, že je odeslal váš známý, nebo banka, musely být odeslány z důvěryhodných zdrojů. Odesílatele lze snadno zfalšovat.

Můžete pak naletět buď na tzv. phishing (útočník vás může nalákat na podvržené webové stránky, které jako by z oka vypadly těm skutečným, které používá například vaše banka), případně si můžete zavirovat počítač otevřením závadné přílohy v emailu.

Tím zpřístupníte útočníkovi cestu k datům ve vašem počítači. Ten si s nimi pak může dělat, cokoliv si zamane.

3. Pozor na instalace nových programů

Stáhli jste si z internetového "podsvětí" film, případně software? Může být zavirovaný. Opět tak můžete vystavit počítač a vaše data útokům zločinců.

Obrana proti tomuto typu útoku je poměrně snadná - využívejte pouze legální multimédia a programy. Pokud se chcete vydat "jinou" cestou, pak po stažení pochybně stažených materiálů jejich obsah alespoň proskenujte aktualizovaným antivirovým programem.

4. Webové stránky mohou být napadeny

I regulérní webové stránky mohou být napadeny počítačovými viry. Stačí pak takový web načíst a počítač je okamžitě zavirován.

Jak se nejlépe bránit? Opět využívejte služeb antivirových programů a pravidelně aktualizujte jak operační systém, tak internetový prohlížeč. Významně tak snížíte možnost digitální nákazy.

5. Citlivá data ukládejte "mimo" internet

Na internetu není žádný počítač zcela v bezpečí. Vždycky se najdou cesty, jak se do toho, či onoho zařízení potajmu dostat.

Citlivá data (například čísla bankovních účtů, soukromé fotografie, atd.) proto vždy skladujte na externích discích, které nejsou připojeny k počítači tehdy, když pracujete s internetem.

Ještě lepší je pro tyto účely využívat počítač, který je napevno "odstřižen" od světové pavučiny.

Pokud dodržíte všechna tato doporučení, pak jste na nejlepší cestě k tomu, mít spolehlivě fungující přístroj, který je prostý virů. Když k tomu přidáte zdrženlivost v instalování nových neověřených programů, nejrůznějších typů video-kodeků, neotevírání podezřelých emailů a webových stránek, bezpečnost uložených dat v počítači jen zvýšíte.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články