Nečas: Dávky v nouzi nemůže donekonečna dostávat člověk jen tak za nic

19. 9. 2011 – 21:19 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Dávky v nouzi nemůže donekonečna dostávat člověk jen tak za nic
Od 1. ledna by podle nového sociálního systému ČR měl ten, kdo chce využívat dávkového systému déle než dva měsíce, vykonat veřejně prospěšné práce, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Podle premiéra Petra Nečase (ODS), který v pondělí navštívil Šluknovský výběžek, nemůže od státu dávky v hmotné nouzi dostávat člověk donekonečna jen tak za nic, musí vykonat veřejně prospěšné práce. Shodně s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) tak vyzdvihl připravovanou sociální reformu.

"Vážím si toho, že obyvatelé Nového Boru se nepřidali k těm protestům, pořádaným extremisty a DSSS, že situaci chtějí řešit pokojně," uvedl předseda vlády. Podotkl, že na žádost starostů nechala vláda posílit počty policistů v regionu.

TIP: Sociální podpora v roce 2011

Podle Nečase je posílení policie a zajištění veřejného pořádku jen první krok, pak musí následovat opatření středně dobého a dlouhodobého charakteru. "Nelze tolerovat, že dětí z problémových lokalit nechodí do školy. Je-li někdo nezaměstnaný, tak přece nemá nic jiného na práci, než děti odvést do školy, zkontrolovat je tam a pak je ze školy zase přivést," uvedl premiér.

Od 1. ledna by podle nového sociálního systému ČR měl ten, kdo chce využívat dávkového systému déle než dva měsíce, vykonat veřejně prospěšné práce. Pak by podle Nečase měla následovat intenzivní práce s vyloučenými lokalitami. Mimo jiné by se měla zavést taková legislativní opatření, která umožní vytvořit centrální registr přestupků, hygienická pravidla z hlediska sociálních zařízení, či podlahové plochy v poměru k počtu tam bydlících.

 

-Bohuslav Štepánek | MED

Kam dál?

- Sociální systém je odsouzený k zániku, vlády nemají peníze na dodržení slibů

- Sociální reforma: Potřebujeme ji? Vše co byste měli vědět

- Vláda chystá platební kartu pro příjemce sociálních dávek, vyplatí se?

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články