Nečas: Elektřina v Česku zdraží o 30 procent

1. 6. 2011 – 12:36 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Elektřina v Česku zdraží o 30 procent
Odklon od jádra v Německu zdraží energii v České republice o 30 procent, tvrdí premiér Nečas, Foto:ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Třicetiprocentní zdražení energie čeká Českou republiku podle předběžných propočtů kvůli uzavření jaderných elektráren v Německu do roku 2022. Na návštěvě Saska to ve středu řekl premiér Petr Nečas (ODS).

"Už zavření sedmi německých jaderných elektráren vedlo v České republice ke zdražení energií o deset procent," prohlásil Nečas a dodal, že po úplném německém odklonu od jádra bude ještě vyšší. Odhaduje ho na třicet procent.

TIP: ČEZ: Ceny elektřiny jsou nyní až o 30 procent výše než před rokem

Samotné opuštění jaderné energetiky v Německu český premiér respektuje a chápe ho jako vnitřní rozhodnutí každého státu Evropské unie. "I podle Lisabonské smlouvy je energetický mix suverénním rozhodnutím členů unie," připomněl v Sasku Nečas.

K tématu: Německo vypíná jaderné elektrárny. Cena elektřiny podle ekonomky poroste postupně

"Očekávám stejný respekt i k naší pozici. Pokračování v provozu atomových elektráren má v Česku podporu napříč politickým spektrem i širokou podporu veřejnosti," řekl předseda české vlády. Zdůraznil, že Temelín a Dukovany ještě v létě projdou zátěžovými testy, na kterých se shodla unie.

"Zdražení elektřiny o třicet procent do roku 2022 by Česku hrozilo jen v případě, že bychom do té doby nepřijali žádná opatření, například nedostavěli jadernou elektrárnu Temelín," upřesnil Nečas po návštěvě závodu koncernu Volkswagen. "Myslím, že je reálné, aby byl Temelín dostavěný v roce 2022 nebo 2023, na jednom roce už tolik nezáleží," doplnil Nečas na dotaz agentury Mediafax.

Předseda vlády Petr Nečas je na oficiální návštěvě Saska. S předsedou tamní vlády Stanislawem Tillichem měl jednat o vzájemné spolupráci, energetice i splavnosti Labe. Za Tillichova doprovodu má navštívit také Gläserne Manufaktur v Drážďanech, která patří do koncernu Volkswagen. Automobilka tu vyrábí luxusní sedan Volkswagen Phaeton, který si zájemce může vybrat přímo na výrobní lince.

Hospodářská komora: Opatření Německa reálně ohrožují české hospodářství

Hospodářská komora ČR (HK ČR) se znepokojením sleduje podle jejího názoru unáhlené a v evropském prostoru nekoordinované kroky, kdy Německo do roku 2022 odstavilo všechny své jaderné elektrárny. Uvedli to ve středu prezident HK ČR Petr Kužel a viceprezident Pavel Bartoš.

"Takováto opatření v národní energetice Německa představují možné reálné ohrožení hospodářství České republiky, které může způsobit technické problémy v energetických systémech ve střední Evropě. Může docházet k výraznému nárůstu cen nejen elektrické energie, ale také ostatních paliv, zejména zemního plynu. Připravovaná opatření způsobí politický vstup do konkurenčního prostředí v oblasti energetiky, energetických surovin a tím hrubým způsobem naruší současné tržní vztahy. Popisovaný stav přímo ovlivní konkurenceschopnost nejen českých podnikatelských subjektů, bude hrozit zhoršení odbytových podmínek v celé EU," uvedlo vedení Hospodářské komory.

V kontextu dalších současných a očekávaných vlivů, náklady na obnovitelné zdroje, cena povolenek oxidu uhličitého, postoje veřejnosti, je podle Hospodářské komory nutné vypracování důsledného vyhodnocení všech popisovaných vlivů na konkurenceschopnost tuzemských podnikatelských subjektů a možnosti zhoršení podnikatelského prostředí v ČR.

"Podle výsledků této analýzy bude HK ČR požadovat, aby vláda ČR podnikla takové kroky, které budou eliminovat předpokládané ohrožení. Hospodářská komora ČR se bude na stanovených krocích podílet," dodal Kužel.

 

Může vás také zajímat:

Německo ustupuje od jádra. Jak to ovlivní cenu elektřiny v Česku?

 

Elektřinu zdraží energie z jádra, může za to katastrofa ve Fukušimě

 

Tomio Okamura: Proč v ČEZku auta nejezdí na slunce?

 

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články