Nečas: Ke krizi ve zdravotnictví nedojde, lékaři však musí nést rizika svého chování

30. 1. 2011 – 13:39 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Ke krizi ve zdravotnictví nedojde, lékaři však musí nést rizika svého chování
Lékaři musí být podle premiéra schopni nést rizika svého chování | zdroj: NašePeníze.cz

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) věří, že zvítězí odpovědnost a ke krizové situaci v českém zdravotnictví nedojde. Prohlásil to v nedělních Otázkách Václava Moravce s tím, že ale nemůže poskytnout odcházejícím lékařům obecnou garanci, že je jejich zaměstnavatelé přijmou zpět.

"Naše nepřekročitelná podmínka po celou dobu byla, že se do zdravotnictví nenalijí peníze navíc ze státního rozpočtu. To považuji za klíčové. V tomto vláda neustoupí za žádných okolností," uvedl v neděli český premiér a pokračoval. "V posledních týdnech ale při jednáních se zástupci lékařů dochází k posunu. Jsem přesvědčený, že zvítězí odpovědnost a ke krizové situaci nedojde," pokračoval.

Vláda podle Nečase udělá vše pro to, aby se občané nemuseli znepokojovat a v co nejbližší možné době získali jistotu.

Zároveň však vnímá jako těžko akceptovatelné, aby vláda dala lékařům obecnou garanci, že se všichni budou moci vrátit na svá předchozí místa. To požaduje předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. "Jak by šlo zaručit, aby se doktoři vrátili na všechna místa? Jejich místa jsou již v některých případech obsazena jinými lékaři. Většina lůžkových zařízení je navíc zřizována jinými subjekty, než je stát." uvedl Nečas.

Lékaři musí být podle premiéra schopni nést rizika svého chování: "Když něčím vyhrožuji, není to bez rizika."

Dvě miliardy korun, které lékařům na konci týdne slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), by prý veřejnost neměla vnímat pouze jako peníze pro lékaře. "Rozdělení prostředků bude samozřejmě na zřizovateli toho konkrétního zařízení, ale důsledně používám termín zdravotnický personál. Nemůžeme se, s prominutím, automaticky vykašlat na zdravotní sestry," uzavřel předseda vlády.

S tím však nesouhlasí Engel, který finance požaduje pouze pro lékaře. Pokud by byly zmíněné dvě miliardy korun rozděleny ještě mezi zdravotní sestry, byl by prý nárůst mezd lékařů zanedbatelný. "Sestry se v minulých týdnech tvářily, že jsou spokojené a k této akci se nepřipojily. Tak se domnívám, že by ty peníze měly být alokovány jen lékařům," reagoval.

Engel potvrdil slova premiéra Nečase, že by se o budoucnosti lékařů a pacientů v České republice mělo rozhodnout co nejdříve. Zatímco předseda vlády je pro příští týden, Engel si vzal čas do 12. února: "Neumím říci, jestli do konce týdne, nebo ještě pár dní přes, ale není možno tu nejistotu prodlužovat déle než do nějakého dvanáctého."

-Filip Nachtmann | MED

Kam dál?

- Vše o českém zdravotnictví najdete zde

- Heger našel na platy lékařů dvě miliardy. Podle Ratha je to příliš málo

- Jaké reformy zákonů mají vyřešit zdravotnictví? Heger má už jasno

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články