Nečas láká: Vstupte do penzijní reformy, udělám to i já

20. 11. 2012 – 16:50 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas láká: Vstupte do penzijní reformy, udělám to i já
Zájemci o druhý pilíř se právě na základě výše svých příjmů a věku Foto: Petr Nečas, ODSbudou muset racionálně rozhodnout, jakou ze čtyř strategií zvolí – zda fond státních dluhopisů, konzervativní fond, vyvážený fond či fond dynamický. Jednotlivé fondy s | zdroj: NašePeníze.cz

Od 1. ledna 2013 se spustí důchodová reforma, kterou vláda označuje za největší reformu penzí od roku 1989. Změnu v úterý zrekapituloval premiér Petr Nečas (ODS), do fondového systému, který se podle propočtu pracovníků ministerstva práce a sociálních věcí vyplatí zhruba polovině lidí, sám vstoupí.

"Zbývá zhruba 41 dnů do spuštění další etapy důchodové reformy. O důchodové reformě se v této zemi hovoří prakticky již více než 15 let a já jsem rád, že jsme zreformovali jak první pilíř, tak zavádíme pilíř druhý. Je velmi výhodné zavést tento fondový systém v podobě spoření na stáří a je dobře, že je dobrovolný a nikoho k ničemu nenutí," uvedl předseda vlády na úterní tiskové konferenci.

Doplnil zároveň, že si lidé často neuvědomují, že si v současné době nikdo na svůj vlastní důchod u státu nespoří, protože aktuální systém funguje jako průtokový. Připomněl zároveň, že zatímco letos připadají na jednoho důchodce téměř dva ekonomicky aktivní lidé, v roce 2050 už půjde v průměru pouze o 1,2 aktivního člověka.

TIP: Penzijní připojištění s výhodnými podmínkami končí, jak zhodnotily fondy naše peníze?

"Schodek důchodového účtu v roce 2012 je 45 miliard korun a 95 procent příjmů důchodců je tvořeno právě důchodem od státu. Je to extrémně vysoké číslo, ta závislost na státu je u nás mimořádně velká a dlouhodobě neudržitelná, a to i v porovnání s dalšími státy EU. Proto říkám, že by lidé neměli spoléhat pouze na stát," vysvětlil premiér.

TIP: Nevratná změna penzijního připojištění je zde!

Dobrovolný druhý pilíř penzijního systému, který umožní občanům převést tři procentní body jejich sociálních odvodů na soukromé spoření za předpokladu, že k nim přidají další dva procentní body ze svých vlastních prostředků, bude podle Nečase vysoce bezpečný, protože při tvorbě celé legislativní úpravy se právě na bezpečnost kladl velký důraz. V nových fondech tak například budou prostředky klientů oddělené od prostředků správce.

<%Anketa256%>

Sám premiér na tiskové konferenci prozradil, že do fondového systému vstoupí: "Ano, já vstoupím do druhého pilíře. Budu volit konzervativní či vyváženou strategii, nepůjdu do akciových fondů. Mám i další instrumenty, které jsou dostupné na trhu."

Na tiskové konferenci také padlo, že druhý důchodový pilíř bude výhodný pouze pro polovinu obyvatel. Vyplývá to z modelu ministerstva práce a sociálních věcí pro různé úrovně příjmů i pro různé věkové skupiny.

Zájemci o druhý pilíř se právě na základě výše svých příjmů a věku budou muset racionálně rozhodnout, jakou ze čtyř strategií zvolí – zda fond státních dluhopisů, konzervativní fond, vyvážený fond či fond dynamický. Jednotlivé fondy se od sebe liší mírou rizika.

"Pokud bychom druhý pilíř nezavedli, tak bychom měli pouze tři asociální varianty: snížit budoucí penze, zvýšit významně sociální odvody nebo ještě výrazněji posunout věk odchodu do důchodu. Penzisté jsou dnes navíc odkázáni téměř výhradně na stát," upozornil také Nečas.

Ten se v té souvislosti zmínil také o opoziční ČSSD, jejíž postoje k reformě označil například za "nejapnou rétoriku komunistického stylu". Ministerský předseda přitom odkázal na příklad Slovenska, kde druhý pilíř funguje a vládnoucí sociální demokraté Roberta Fica ho neruší, pouze v něm provádějí parametrické změny.

"ČSSD se vehementně hlásí ke svému slovenskému vzoru, který přitom druhý pilíř vůbec neruší, jen ho modifikuje tak, že se bude velmi blížit tomu našemu českému modelu. Tady je asi rozdíl mezi odpovědnou sociální demokracií, která nese vládní odpovědnost, a dryáčnickou opozicí v České republice, která odpovědnost nenese. S Robertem Ficem bych se pravděpodobně na základních parametrech druhého pilíře dohodl během 24 hodin. Jedna věc je bolševická, razantní rétorika, druhá věc je státotvorné jednání," uzavřel premiér.

Současné výdaje na důchodový systém jsou podle něj více než devět procent HDP a díky reformě se je podaří udržet pod 10 procenty i přes nepříznivý demografický vývoj. Bez reformy by podle odhadů tyto výdaje rostly až ke 12 procentům HDP, což je rozdíl několika desítek miliard korun.

"Důležitá zpráva pro všechny občany starší 35 let je ta, že na rozhodování mají čas ještě půl roku, tedy do června 2013. Občané mladší se mohou zapojit také, ale nemusí tak činit hned, mají čas vždy do konce toho roku, kdy dosáhnou pětatřiceti let," doplnila nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články