Nečas: Pokud zbankrotuje Řecko, musíme zadlužení Česka snížit rychleji

19. 6. 2011 – 14:30 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Pokud zbankrotuje Řecko, musíme zadlužení Česka snížit rychleji
Řecko se nikdy nemělo stát členem eurozóny, tvrdí Sobotka, Foto: Petr Nečas, | zdroj: NašePeníze.cz

Předseda vlády ČR Petr Nečas (ODS) se domnívá, že ČR by v případě státního bankrotu zadluženého Řecka měla zvýšit důraz na rychlejší snižování rozpočtového schodku. Nečas to prohlásil v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.

Ke snižování deficitu by mělo dojít razantnějším tempem, než je stanoveno v konvergenčním programu. Nečas připomněl, že v roce 2008 a 2009 se do potíží dostaly některé země jako např. Maďarsko a Lotyšsko a reakce finančních trhů byla „stádní“. Trhy házely další země regionu „do jednoho pytle“. Podle názoru premiéra by podobná situace mohla nastat i kvůli pádu Řecka. Proto Praha musí prokázat, že chce konsolidovat veřejné finance.

- Řecko své dluhové problémy prý neustojí, státní bankrot bude nevyhnutelný

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka ale zdůraznil, že by bylo třeba počkat, jaký by byl reálný dopad na ekonomiku eurozóny, se kterou je ČR silně provázaná. Pokud by došlo k narušení finanční infrastruktury v zemích, na kterých je ČR závislá, tak dojde k zpomalení růstu a poptávky. „Snížení schodku by v takovém případě nemělo smysl,“ míní Sobotka. Podle něj ČR nespadá do pásma, které silněji sledují ratingové agentury.

„Řecko se nikdy nemělo stát členem eurozóny,“ dodal Sobotka s tím, že Atény v minulosti několikrát falšovaly statistiky. Současná krize podle jeho názoru není krizí eurozóny ani společné měny.

I podle premiéra by bylo třeba počkat na opravdový dopad bankrotu Řecka na ekonomiku eurozóny, a potažmo i ČR. V rámci silnějšího boje proti nadměrnému schodku by Nečas podle svého osobního názoru zvažoval i krátkodobé zvýšení nepřímých daní. O tomto kroku by se ale mělo jednat pouze při vyhrocení vývoje v eurozóně. S tímto návrhem ale Sobotka nesouhlasí, ČSSD by podle jeho slov spíše uvítala vyšší zdanění firem.

Premiér Nečas dodal, že v otázce přijetí eura ČR v současné době nesplňuje kritéria. Společná měna by navíc měla mít pro Prahu jasně definované přínosy. „Nebudeme stanovovat datum přijetí eura, protože nesplňujeme kritéria a nevíme, jak bude eurozóna vypadat,“ zopakoval premiér s tím, že blok zemí platících eurem zažívá dynamický vývoj a není jisté, jakou podobu bude v budoucnosti mít. Z premiérových slov vyplývá, že je politicky a zvláště ekonomicky prozíravější držet si vlastní měnu. K zavedení eura by mělo dojít až v době, kdy náklady na držení vlastní měny budou vyšší, než náklady na zavedení eura.

-Simone Radacicova | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články