Nečas: Švarcsystém povolme plošně do roku 2011

10. 2. 2009 – 9:36 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Švarcsystém povolme plošně do roku 2011
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr práce a sociálních věci Nečas by chtěl povolit takzvaný švarcsystém, díky němuž by místo zaměstnanců mohli pro podnik pracovat živnostníci a zaměstnavatel jim nemusel platit pojištění. Takto zaměstnaní lidé by měli více volnosti.

Nečas pro dnešní Hospodářské noviny uvedl, že tento systém změstnávání i přes zákaz  funguje i nyní, ale nedá se dobře kontrolovat.

Nečas věří, že volnější režim může snížit počet lidí bez práce. Firmy se totiž při náboru lidí bojí pracovního poměru, protože je následně obtížné se pracovníků zbavit, řekl ministr. Novinku z balíčku návrhů Národní ekonomické rady vlády posvětil i premiér Mirek Topolánek a v příštím týdnu by o ní měla rozhodovat vláda. Naopak proti návrhu se postavily odbory i opozice.

- Evropský parlament chce vyšší tresty za zaměstnávání nelegálních přistěhovalců
-
Češi pracovat umí, neumí však obchodovat

\"Dalo by se to udělat jako přechodné opatření třeba do 31. prosince 2011. Bylo by to chápáno jako protikrizové opatření a pak by se vymyslela jiná úprava,\" řekl deníku Nečas. \"Osobně se k tomu kloním. Ale takové opatření asi vyvolá zuřivý křik odborů a levice,\" dodal.

Jediné co u systému Načas odmítá, je spočítání dopadu na státní pokladnu. \"To absolutně nejde, to nedokážeme. Vůbec nevíme, kolik firem by to využilo. Existují desetitisíce podnikatelských subjektů,\" poznamenal Nečas. \"Povolení by bylo časově omezené, aby se vidělo, jaký by byl výpadek příjmů ve státním rozpočtu. Pak by se mohlo dál rozhodovat, zda to tak nechat natrvalo, nebo se znovu vrátit k nějakému jinému modelu,\" uvedl.

\"Nejčistší ukázkou švarcsystému jsou poslanečtí a senátorští asistenti. Jenom se to nesmí říkat, když jde o zákonný sbor,\" doplnil v HN Nečas.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články