Nečas: Zdravotnictví nepotřebuje peníze, ale reformu

26. 11. 2010 – 20:33 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Zdravotnictví nepotřebuje peníze, ale reformu
Současné problémy ve zdravotnictví mají podle odborářů na svědomí stropy na pojištění a snižování daní, Foto: ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Současné problémy ve zdravotnictví vyřeší pouze reforma celého systému. Další příliv peněz ničemu nepomůže, řekl po pátečním mimořádném jednání tripartity premiér Petr Nečas (ODS).

"Představa, že se do zdravotnictví pouze nasypou další peníze, a ono začne fungovat, není reálná. Musí se provést reforma zdravotnictví, to je jediná cesta," uvedl předseda vlády.

Diskuse se týkala i definice standardů zdravotní péče. "Legislativně by měly být upraveny zejména nadstandardy, tedy drtivá většina stávající péče by byla standardem," vysvětlil Nečas.

To je podle jeho slov úkolem současného koaličního kabinetu vzhledem k tomu, že se posledních patnáct let pouze o tomto problému mluví, ale žádný kabinet si netroufl standard stanovit. "Už se nějaká vláda zkrátka musí odhodlat definovat, co je standard, a co nadstandard. Musíme tento Rubikon překročit," dodal Nečas.

"Dneska se hlavně potvrdilo, že se skutečně nejedná o žádnou technickou novelu," řekl na adresu chystaných změn zdravotnické legislativy šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. "Naopak se jedná o zásadní průlom do zdravotnického systému," řekl.

Současné problémy ve zdravotnictví mají podle odborářů na svědomí stropy na pojištění a snižování daní. "Zdravotní pojišťovny se tím dostaly do značných problémů a během několika let vyčerpaly všechny své rezervy," dodal Zavadil.

Odbory varují, že hrozí zásadní zvýšení spoluúčasti pacientů. Zatím však ještě není ukončeno připomínkové řízení a není zřejmé, jaký bude další vývoj. "Budeme chtít, aby byla mimořádná tripartita k této oblasti, a podle toho se uvidí," řekl Zavadil.

"Vláda uznala, že proces svým způsobem drobně nezvládla. Proto byla svolána tato mimořádná tripartita," řekl první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. "Nicméně snažit se dát dohromady zdraví lidí se zdravými veřejnými financemi ve zdravotnictví, to opravdu nezávidím nikomu," dodal.

Předsedkyně odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková připomněla výzvu "Děkujeme, odcházíme", kterou protestují lékaři proti snižování platů. "Už to nejsou zdaleka jen lékaři, jedná se o tisíce dalších nelékařských pracovníků ve zdravotnictví, kteří se bouří proti tomu, že jsou dlouhodobě nedostatečně ohodnoceni," řekla Žitníková s tím, že řada lidí je připravena z českého zdravotnictví odejít.

-Jiří Táborský,Mediafax

Kam dál?

- Musí se omezit zdravotní péče i když zdravotní pojišťovny peníze mají?

- Heger: Situace se ve zdravotnictví se do půl roku nezlepší, ale budou změny

- Petr Nečas: Máme dvě možnosti, šetřit, nebo se zadlužovat

- Petr Nečas: Důchodový systém nepotřebuje revoluci ani evoluci. Potřebuje reformu!

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články