Nejhorším místem pro motorkáře je Kladno. Nejvíce řidičů osobních aut bourá v Praze a Ostravě

15. 7. 2009 – 20:12 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejhorším místem pro motorkáře je Kladno. Nejvíce řidičů osobních aut bourá v Praze a Ostravě
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Hlavní město Praha znovu potvrdila svoji pověst města, kde je v zemi nejvíce řidičů, kteří se podíleli na vzniku dopravních nehod. Jak vyplývá z aktuálního ČSOBP Indexu škod z povinného ručení, u motoristů z Prahy byla v letošním prvním pololetí největší pravděpodobnost, že způsobí havárii.


Stejně jako v loňském prvním pololetí i v letošním roce se Praha vyšplhala na místo s  s nejvyšší četností dopravních nehod. Zajímavé je, že při porovnání okresů, nikoli krajů, by první místo získala Ostrava, která se ve stejné statistice za loňské první pololetí pohybovala na čtvrtém místě.

- Povinné ručení: Řidiči bez pojištění loni způsobili škody za půl miliardy
- Pojišťovny zatápí podvodníkům s autonehodami

Nejbezpečněji letos v prvním pololetí jezdili řidiči osobních aut z okresů Rychnov nad Kněžnou, Havlíčkův Brod a Rakovník.
Nejrizikovější byli letos v lednu až červnu řidiči z Ostravy a hl. m. Prahy. Oproti prvnímu pololetí loňského roku 2005-2007 se nejvíce polepšili řidiči z okresů Česká Lípa a Chomutov, kteří opustily deset nejhorších okresů v republice. Naopak největší zhoršení zaznamenala Pojišťovna v okresech Kladno (aktuálně na pozici šestého nejhoršího okresu) a Most (aktuálně třetí).
Nejhorším okresem z hlediska motorkářů se stalo Kladno. V čele nelichotivé statistiky tak vystřídalo Most, který skončil na druhém místě. Zatímco v Praze loni připadlo na 100 osobních aut s povinným ručením od ČSOB Pojišťovny téměř 10 zaviněných nehod, za letošní první poletí se situace ještě o něco zhoršila a jejich počet již tuto hranici překonal. Naopak primát řidičů s nejnižším podílem zaviněných nehod patří za letošní první pololetí, stejně jako v loňském roce, motoristům z okresu Rychnov nad Kněžnou.

Pokud ale srovnáme data podle krajů. Malá nehodovost v některých okresech celkovou situaci pozmění. V takovém případě již nebude nejhorším místem pro řidiče Ostrava, ale Praha. Zatímco Ostrava se dostane až na třetí místo. Praha se jako místo s vysokou nehodovostí bohužel projevuje po celou dobu sledování indexu.

„Jak krátkodobé, tak dlouhodobé statistiky ukazují, že větší podíl nehod připadá na řidiče z velkých měst, což samozřejmě souvisí s hustotou zdejšího provozu a větším počtem najetých kilometrů,“ řekl Jaroslav Král.. Kromě Prahy je dlouhodobě nejhorší situace ve městech na severní Moravě a v severních Čechách.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články