Nejlepší důchod: Nizozemskou penzi utrácet v Rakousku

30. 8. 2010 – 0:02 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejlepší důchod: Nizozemskou penzi utrácet v Rakousku
V Nizozemí jsou na důchodovém pojištění svých zaměstnanců zainteresováni téměř všichni zaměstnavatelé, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Žádný důchodový systém na světě není ideální. Dle odborníků z řad Světové banky či OECD je však nejlepší důchový systém v Nizozemí a Austrálii. Nejlepší životní podmínky pro penzisty dle časopisu Forbes jsou v Rakousku a Thajsku.

Důchodové systémy ve vyspělých zemích byly zasaženy ekonomickou krizí. Mnohem větší vrásky však přidělává domácím ekonomům demografický vývoj. Nejbezpečnější a nejvýkonnější důchodový systém mají Nizozemci a Australané. Vždyť mnozí nizozemští důchodci mají důchod na úrovni mzdy dosahované před důchodem, státní výdaje na penze jsou přitom nižší než v ostatních zemích světa, pouze 5 % k HDP (např. v Rakousku 12,6 % k HDP a Itálii 14 % k HDP).

 

TIP: Jak má vypadat úspěšný důchodový systém?

 

Důchodový systém v Nizozemí

 

Nizozemský penzijní systém má dva hlavní pilíře. Prvním pilířem je rovná sazba důchodu z veřejného důchodového pojištění a druhým pilířem je důchod závisející na výši výdělků v produktivním věku ze soukromého penzijního systému.

V Nizozemí jsou na důchodovém pojištění svých zaměstnanců zainteresováni téměř všichni zaměstnavatelé. Více než 91 % zaměstanců má firemní důchodové pojištění. Významná část finančních prostředků v penzi tedy pochází ze soukromých důchodů, vliv státu je nižší než v ostatních vyspělých zemích světa.

 

Může se vám hodit kalkulačka na: Starobní důchod , Penzijní připojištění

 

Velmi vysoký náhradový poměr je i v Řecku, zde však celý důchod pochází od státu. Vysoké zadlužení Řecka znamená, že státní důchod bude v příštích letech výrazně klesat. Penzijní systém v Nizozemí je dlouhodobě udržitelný, i příští důchodci by měli mít důchod na stejné úrovni jako nynější důchodci.

Důchodový systém v Nizozemí je velmi bezpečný. Mnozí zaměstnanci tak mají v penzi příjem v penzi ve výši 70 % svého předchozího příjmu od zaměstnavatele a třetinu potom tvoří rovný státní důchod.

 

- Hrubý důchod na jednu osobu činí v Nizozemí v 948 €, v určitých případech lze čerpat další příspěvek ve výši 53 €.  Důchody v Nizozemí podléhají zdanění.

- Nizozemí má soukromý penzijní systém s širokým pokrytím. Na trhu působí celá řada penzijních fondů. Soukromé fondy v Nizozemí drží nejvyšší aktiva ze všech členských zemí OECD (138 % k HDP). Např. Velká Británie 78 % k HDP, USA 76 % k HDP, Kanada 55 % k HDP.

 

Vlivem propracovaného penzijního systému je výsledná penze v Nizozemí v porovnání se mzdou dosahovanou před odchodem do důchodu vysoká. Není zde zavedena taková redukce jako v Česku. S rostoucím příjmem roste i výše důchodu.

 

- Občan pobírající celý život průměrnou mzdu může očekávat souhrnný důchod ve výši 88,3 % mzdy před odchodem do důchodu. Z toho rovný důchod činí 30,2 % a příjem z povinného soukromého fondu činí 58,1 %.

- Občan pobírající celý život polovinu průměrné mzdy může očekávat souhrnný důchod ve výši 93,4 % mzdy před odchodem do důchodu. Z toho rovný důchod činí 60,5 % a příjem z povinného soukromého fondu činí 32,9 %.

- Občan pobírající celý život dvojnásobek průměrné mzdy může očekávat souhrnný důchod ve výši 85,8 %. Z toho rovný důchod činí 20,2 % a příjem z povinného soukromého fondu 66,5 %.

 

Tabulka: Výše důchodu v Nizozemí

(v % z dosahovaného příjmu před odchodem do důchodu)

Median

Výše příjmů (v % z předchozí mzdy)

50 %

75 %

100 %

150 %

200 %

88,9

93,4

90,0

88,3

86,6

85,8

 

Kde si užívat penzi?

 

Časopis Forbes sestavil ve své zprávě „The 10 Best Retirement Havens“ žebříček deseti nejlepších důchodových rájů. Kritéria hodnocení jsou velmi široká, např. bezpečnost, kvalitní zdravotnictví, kulturní vyžití, životní prostředí a cenová dostupnost.

Desítku nejlepších míst k životu v penzi tvoří Rakousko, Thajsko, Itálie, Panama, Irsko, Austrálie, Francie, Malajsie, Španělsko a na desátém místě Kanada. Samozřejmě každý preferuje jiné hodnoty, takže individální žebříček se může lišit.

-Petr Gola, více v článku "Nejlepší penze? Nizozemský důchod utrácet v Rakousku" na Investujeme.cz

Kam dál?

- Jaké jsou důchody podle výše příjmu ve světě a v Česku?

- Průměrný starobní důchod je 10 065 korun, na jednoho důchodce platí 2,19 lidí

- Spoření na důchod si většina Čechů podle průzkumu nemůže dovolit

- Máte v pořádku všechny náležitosti k přiznání důchodu?

- Důchodový věk - V jakém věku se chodí do důchodu v Evropských zemích?

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články