Nejlevnější hypotéka v Evropě? V Rakousku a Česku!

29. 11. 2012 – 16:37 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejlevnější hypotéka v Evropě? V Rakousku a Česku!
Z průzkumu je patrné, že pohyb sazeb rozhodně neprochází ve sledovaných zemích stejným vývojem. Kromě ČR klesaly sazby od května, kdy proběhlo první kolo průzkumu, jen v Chorvatsku | zdroj: NašePeníze.cz

Úroky u hypoték jsou tak nízko jako ještě nikdy nebyly. Mohou za to také snížené úrokové sazby České národní banky, která se tak snaží zlevnit půjčky a rozhýbat ekonomiku. Jak jsou na tom obyvatelé dalších zemí?

Skupina TPA Horwath provedla v říjnu výzkum, ve kterém porovnala hypoteční sazby v zemích střední a východní Evropy. Z průzkumu vyplývá, že v současné době jsou nejvýhodnější sazby v Rakousku (3 % p.a.) a v České republice (3,46 % p.a.), naopak nejvyšší sazby má Maďarsko (mezi 10 – 11,5 % p.a.). Rozdíl mezi nejnižšími a nejvyššími sazbami činí v průměru cca 7 - 8 procentních bodů.

Z průzkumu je patrné, že pohyb sazeb rozhodně neprochází ve sledovaných zemích stejným vývojem. Kromě ČR klesaly sazby od května, kdy proběhlo první kolo průzkumu, jen v Chorvatsku. V ostatních sledovaných zemích se buď sazby v průměru neměnily, nebo docházelo k jejich růstu s různou intenzitou. Průzkum proběhl v České republice, Rakousku, Slovensku, Polsku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku a Rumunsku, nově i v Bulharsku a Maďarsku.

Ve sledovaném období se průměrné sazby hypoték nejvíce zvýšily v Polsku, a to o 1,19 %, což např. u průměrné ceny bytu ve Varšavě 4,16 mil. Kč a hypotéky ve výši 2 milionů Kč činí měsíčně rozdíl cca 1 300 Kč. V Polsku ale došlo k výrazné změně v poskytování hypoték. Dříve byla většina hypoték poskytována v eurech nebo švýcarských francích, ale nyní jsou nové hypotéky poskytovány výhradně v lokální měně, tj. ve zlotých, a sazby se pohybují mezi 6,0 %-6,8 %. Dalším znakem je podobně jako u nás pokles cen nemovitostí a dá se předpokládat, že tento trend bude dále pokračovat. V Polsku jsou běžné hypotéky s variabilní úrokovou sazbou navázanou na 3 nebo 6 měsíční LIBOR. Hypotéky s fixním úrokem, které jsou v České republice velmi často využívané, se v Polsku téměř neposkytují.

 Aktuální roční hypoteční úroková míra v zemích CEE květen 12

říjen 12

Rumunsko 6,13% 6,93%
Srbsko 5,70% 6,10%
Chorvatsko* 5,55% 5,27%
Slovensko 5,00% 5,00%
Česká republika* 3,68% 3,46%
Polsko** 3,24% 4,43%
Slovinsko  3,11% 3,65%
Rakousko 3,00% 3,00%

Bulharsko*

n/a 7.5%
Maďarsko* n/a 10,79%

* Sazby uváděny v lokální měně země, u ostatních zemí v EUR  ** Z důvodu porovnatelnosti s údaji v květnu zachována sazba v EUR, aktuálně poskytovány úvěry v lokální měně PLN   

Zdroj: TPA Horwath

V Maďarsku je situace odlišná od všech ostatních zemí střední Evropy. Před ekonomickou krizí bylo v Maďarsku časté půjčovat si v cizích měnách z důvodu velmi nízké úrokové sazby u úvěrů v eurech nebo švýcarských francích ve srovnání s forintem. Po znehodnocení forintu pak na přelomu roku 2011 a 2012 proběhla u řady hypoték v cizích měnách státem řízená konverze na forint, na které byly donuceny podílet se i banky. Aktuálně se situace poněkud vyrovnala a sazby úvěrů v eurech se pohybují kolem 9,05 % a v domácí měně se pohybují mezi 10–11,5 %. Nové hypotéky se poskytují ve forintech, ale netěší se velkému zájmu obyvatel.

V Bulharsku je naopak velmi těžké stanovit průměrnou hodnotu úrokové sazby u hypoték, protože se velmi rychle a často mění. Navíc existují značné rozdíly mezi jednotlivými bankami. Rozdíl mezi sazbami hypoték v eurech a v bulharské měně je ale minimální. Obrovský rozdíl naopak existuje v Srbsku, kde se úrokové sazby v eurech pohybují mezi 5,7 a 6,5 % a u domácí měny mezi 18,2 a 21,7 %. I proto se nové hypotéky poskytují nejčastěji v eurech. Před krizí bylo přitom obvyklé uzavírat hypotéky v eurech jen pro skutečně velké objemy a běžné hypotéky byly poskytovány v lokální měně.

„Lze tedy konstatovat, že výše úrokových sazeb v České republice, které jsou na historických minimech a pokles cen nemovitostí za poslední dva roky, nahrává těm, kdo si chtějí pořídit vlastní bydlení. Oproti ostatním zemím CEE jsme na tom vcelku dobře a zdá se, že tento trend ještě nějakou dobu vydrží, ale nikdo nemá křišťálovou kouli, aby přesně odhadl, jak dlouho,“ komentoval průzkum Petr Karpeles, partner TPA Horwath. 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články