Nejlevnější notebook na světě, stojí necelých 700 korun, má i dotykový displej

23. 7. 2010 – 12:59 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejlevnější notebook na světě, stojí necelých 700 korun, má i dotykový displej
Levný laptop má sloužit hlavně studentům. Ilustrační foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Indie představila nejlevnější laptop na světě, jeho cena je 35 dolarů (cca 685 korun). Informovala o tom agentura Reuters s tím, že nový počítač má dokonce i dotykový displej.

Nový "nízkonákladový" počítač představil indický ministr pro rozvoj lidských zdrojů Kapil Sibal s tím, že přístroj má sloužit hlavně studentům.

Podle ministra jeho resort nyní jedná se světovými výrobci počítačů o zahájení masové výroby. "Dosáhli jsme dnes vývojové úrovně, kde všechno včetně motherboardu, čipu, připojení k internetu, stojí něco kolem 35 dolarů, včetně paměti, displeje, prostě všeho," řekl ministr na tiskové konferenci. Podle něj je přístroj s dotykovým displejem vybaven internetovými prohlížeči, softwarem pro čtení souborů PDF a výbavou pro videokonference.

Přístroj bude navíc možné rozšířit dalšími komponenty podle přání uživatele. Podle ministra Sibala budou tyto počítače vybaveny operačním systémem Linux a v budoucnu by se měla jejich cena dále snižovat na 20 a konečně i až na 10 dolarů (necelých 200 korun) za kus.

-David Vandrovec, Mediafax

Více novinek ze světa vědy a techniky najdete na TechZon.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články