Nejmocnějším člověkem světové ekonomiky bude žena

14. 11. 2013 – 17:07 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejmocnějším člověkem světové ekonomiky bude žena
Současná viceguvernérka Fedu je považována za blízkého spolupracovníka současného šéfa, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

V čele americké centrální banky zanedlouho stane poprvé v historii žena. Ekonomové od ní očekávají větší transparentnost a důraz na stálost měnové politiky Fedu. Celý svět je zvědav, jak se popasuje nejenom s rolí první ženy v čele Fedu, ale také s nutností ukončit expanzivní měnovou politiku, kterou její předchůdce dovedl do extrému, a jejíž počet zastánců se stále zmenšuje.

Krátce poté, co největší favorit na post nového šéfa centrální banky, Larry Summers, oznámil, že svou kandidaturu stahuje a nemíní se ucházet o tento post, bylo prakticky jasné, že novou šéfkou centrální banky USA se stane jeho největší rivalka, Janet Yellenová. Současná viceguvernérka Fedu je považována za blízkého spolupracovníka současného šéfa, sdílící jeho názory zejména v oblasti současné extrémně uvolněné měnové politiky. Vzhledem k tomu, že je považována za ekonomku, jejíž hlavním cílem je především nízká nezaměstnanost, přičemž je schopna tolerovat i vyšší inflaci, očekává se pokračování uvolněné politiky co možno nejdelší dobu. I proto bude zajímavé sledovat, jak si poradí se situací, kdy nakonec bude muset přistoupit k omezení kvantitativního uvolňování, čehož její předchůdce nebyl schopen.

Žádný nováček

Již v roce 2009 se objevily spekulace kolem možné kandidatury Yellenové na post šéfa Fedu, resp. soupeře Bena Bernankeho při znovuzvolení, ale sama Yellenové tyto spekulace popřela. O rok později pak byla navrhnuta jako viceguvernérka a příští rok tedy postoupí o příčku výš. V minulosti působila jako šéfka Fedu v San Francisku a také byla mezi poradci Billa Clintona, takže v tomto ohledu určitě není žádným nováčkem, nicméně na mezinárodní ekonomické scéně není tak známá a zkušená, jako byl například její původní největší rival Larry Summers. Doma má dalšího známého ekonoma, její manžel George Akerlof je totiž držitelem ceny Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela (nazývána také Nobelovou cenou za ekonomii) z roku 2001, kterou dostal společně s Michaleme Spencem a Josephem Stiglitzem za analýzu trhů při existenci asymetrických informací.

Sama Yellenová je držitelkou několika ocenění a je považována za ekonomku, která úspěšně dokáže předpovídat ekonomický vývoj, ale v roce 2010 sama přiznala, že přicházející krizi zkrátka nebyla schopna odhalit až do momentu, když už byla na světě a sama situaci hodně podcenila.

Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články