Nejnebezpečnější slova ve světě financí

21. 7. 2014 – 22:14 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejnebezpečnější slova ve světě financí
Nejnebezpečnější slova jsou ta, která znějí chytře a neškodně, dokáží však přimět lidi ke špatným rozhodnutím. To ve světě financí platí dvojnásob, na následující slova si proto dejte pořádný pozor. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nejnebezpečnější slova jsou ta, která znějí chytře a neškodně, dokáží však přimět lidi ke špatným rozhodnutím. To ve světě financí platí dvojnásob, na následující slova si proto dejte pořádný pozor.

Riziková tolerance

Finanční poradci musejí zjistit, jaké riziko je klient ochoten podstoupit. Standardní cestou je použít dotazník, v kterém se klientů ptají, jak by se cítili, kdyby na trhu přišli o peníze. Jenže lidé jsou opravdu špatní v odhadování vlastních emocí. Když trhy rostou, prohlašují o sobě, že zbožňují riziko. Když se zvýší volatilita, jsou z nich najednou konzervativní investoři.

I když nemáte finančního poradce, lžete o svých budoucích emocích sami sobě. Většinou nejde o vaše budoucí pocity, ale o to, jak se cítíte právě teď. Nejlepším ukazatelem, jak stanovit míru rizika, kterou je investor ochoten podstoupit, je jeho chování v minulosti. Pokud jste panikařili a prodávali během minulého propadu trhů, je velká pravděpodobnost, že to uděláte znovu.

Riziko

Slovo riziko samo o sobě je velmi nebezpečné. Zeptejte se 10 zkušených investorů, co je to riziko, a všichni vám odpoví: "Riziko je volatilita. Je to situace, kdy se ceny akcií hýbou nahoru a dolů."

Zeptejte se těch samých lidí, jaké jsou jejich cíle. Jak si spoří na důchod, kam chtějí poslat děti do školy, jak jsou zadlužení. Dostanete 10 různých odpovědí.

Riziko je hrozba, že nebudete schopni dělat něco, co dělat chcete. A protože každý chce dělat jiné věci, je pro každého rizikové něco jiného.

Řada chytráků stále mluví o tom, že jsou trhy příliš rizikové. Ale pro koho? Pro vás? Pro 90letou vdovu? Pro denního obchodníka? Pro penzijní fond? Každý máme jiné cíle, a neměli bychom proto předstírat, že podstupujeme stejná rizika.

Finanční plán

Finanční plánování je skvělé, protože vás nutí přemýšlet o budoucnosti. Je ale také nebezpečné, protože ve vás vyvolá pocit, že budoucnost znáte.

Život neví nic o vašich plánech a ani se o ně nestará. Raději než plán navázaný na nějaké datum používejte systém, který v dlouhém období zvýší váš pocit štěstí.

... článek pokračuje na další stránce webu Investičníweb.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články