Nejpopulárnějším benefitem je dovolená navíc. Jaké výhody vás zajímají?

19. 12. 2011 – 10:50 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejpopulárnějším benefitem je dovolená navíc. Jaké výhody vás zajímají?
Stravenky, příspěvek na penzi, nebo dovolená navíc? Často vede možnost vzdělávání! Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nejpopulárnějším zaměstnaneckým benefitem v Česku je pět týdnů dovolené, tedy o týden více, než firmám nařizuje zákon. Na druhém místě se v letošním ročníku tradiční studie poradenské společnosti PwC PayWell umístily stravenky.

Následují občerstvení na pracovišti a penzijní připojištění. Novým trendem jsou benefity, které mají zaměstnancům usnadnit skloubení práce a péče o děti, např. příspěvek na školné, chůvu či jesle.

"Zaměstnanci oceňují zejména takové benefity, z nichž mají hmatatelný užitek. Novým trendem poslední doby jsou výhody, které pracujícím rodičům umožní nevzdávat se kariéry, a zároveň velká flexibilita poskytovaných benefitů," prohlásil Andrew Krenek, ředitel v oddělení Poradenství pro řízení lidských zdrojů, PwC Česká republika.

Nárok na stejně dlouhou dovolenou mají všichni zaměstnanci ve většině (81 procent) společností v Česku. Nárok na pět týdnů dovolené mají zaměstnanci 82 procent firem. Pětitýdenní dovolenou nabízejí zejména farmaceutické firmy, finanční instituce, včetně pojišťoven, společnosti v oblasti chemického průmyslu, v sektoru logistiky či rychloobrátkového zboží. Hromadné čerpání dovolené využívá 21 procent společností a průměrná délka hromadné dovolené je deset dní.

Tolik oblíbené stravenky poskytuje svým zaměstnancům celých 76 procent společností. Hodnota jedné stravenky na den dosahuje v průměru 75 korun. Firmy, které mají vlastní stravovací zařízení, přispívají v průměru 46 korun. Vlastní stravovací zařízení mají nejčastěji logistické společnosti a průmyslové podniky.

Penzijní připojištění patří stále mezi nejčastěji poskytované finanční výhody. Svým zaměstnancům jej nabízí už 72 procent zaměstnavatelů. Stále více z nich usiluje o to, aby se zaměstnanci na tomto benefitu podíleli svými příspěvky. Tento rostoucí trend vychází ze snahy zaměstnavatelů angažovat zaměstnance do poskytovaných výhod, a maximálně tak zajistit, že benefity, které dostávají, opravdu chtějí a využívají. Zatímco v loňském roce vyžadovalo příspěvek ze strany zaměstnance 29 procent společností, letos jej vyžaduje 62 procent společností.

Firmy přispívají na penzijní připojištění měsíčně v průměru 1730 korun vrcholovému managementu, 740 korun střednímu managementu a 600 korun ostatním zaměstnancům. Tento příspěvek využije v průměru 65 procent zaměstnanců.

Systém Cafeteria, čili volitelné zaměstnanecké výhody, provozuje téměř třetina společností v České republice. Zaměstnanci si mohou vybírat z mnoha různých benefitů, téměř v žádné firmě mezi nimi nechybí příspěvek na sportovní vyžití, kulturní akce a rekreaci. O oblíbenosti systému volitelných zaměstnaneckých výhod mezi zaměstnanci svědčí i fakt, že v zaměstnanci v rámci cafeteria systému v průměru vyčerpají 99 procent svého rozpočtu.

-Filip Sušanka | MED

 

Nejlépe placené obory dle prace.nasepenize.cz

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články