Největší české e-shopy jsou na prodej, investoři nabízejí až miliardu korun

12. 12. 2011 – 21:31 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Největší české e-shopy jsou na prodej, investoři nabízejí až miliardu korun
Internetový obchod Alza.cz, který je lídrem tuzemského trhu, je údajně na prodej, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Největší české e-shopy jsou na prodej, investoři jsou za jedničku na trhu Alza.cz a minoritní podíl v Mall.cz ochotní zaplatit až miliardu korun. V pondělí o tom informoval týdeník Euro.

Internetový obchod Alza.cz, který je lídrem tuzemského trhu, je údajně na prodej. Zájem o něj má několik finančních investorů a jeden strategický partner, celoevropský internetový obchod Pixmania, patřící do britské skupiny Dixons Retail. Ten je za Alzu ochoten nabídnout až jednu miliardu korun, píše ve svém pondělním vydání týdeník Euro.

Pixmania působí na šestadvaceti evropských trzích a v Česku chce výrazně expandovat. Například letos v létě otevřela v Brně logistickou centrálu pro obsluhu zákazníků z celé střední, východní a severní Evropy. Pixmania na dotazy týdeníku nereagovala, případnou transakci nechtěl komentovat ani český management společnosti ElectroWorld, která rovněž spadá pod skupinu Dixons.

Vlastnické změny by mohly čekat také druhý největší tuzemský e-shop Mall.cz, respektive společnost Netretail Holding, která tuto nákupní galerii, zastřešující téměř třicítku specializovaných obchodů, provozuje. Několik zdrojů týdeníku Euro potvrdilo, že se svého podílu v holdingu hodlá zbavit investiční fond Intel Capital, náležící stejnojmennému výrobci počítačových čipů.

Fond ve dvou fázích od května 2008 a během září 2010 investoval do Mall.cz téměř dvanáct milionů eur, tedy asi 300 milionů korun. Za to získal blíže nespecifikovaný minoritní podíl, který údajně hodlá v průběhu příštího roku prodat. Mluvčí české pobočky Intelu Pavel Svoboda nechtěl případnou transakci komentovat. Zakladatel a akcionář Mall.cz Ondřej Fryc označil informace o vlastnických změnách za mírně nesmyslné, s tím, že ještě nenastala vhodná doba pro "exit" akcionářů, píše týdeník.

-Ondrej Fér, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články