Největší překážkou v cestovním ruchu v ČR je kvalita služeb

2. 4. 2009 – 10:45 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Největší překážkou v cestovním ruchu v ČR je kvalita služeb
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Během posledního týdne v únoru proběhl v Národním domě na Vinohradech již pátý ročník Seminářů pro profesionály v cestovním ruchu. Akci připravila agentura CzechTourism ve spolupráci s Asociací průvodců České republiky a Asociací cestovních kanceláří České republiky. Na konci semináře hodnotili jednotliví účastníci (průvodci, pracovníci CK/CA, pedagogové) prostřednictvím dotazníku nejen kvalitu programu, množství získaných informací, ale měli i možnost vyjádřit se k překážkám v cestovním ruchu, který typ informací nejvíce chybí a kde vidí nevyužitý potenciál.


- Od 1. dubna 2009 se bude vydávat nový typ cestovního pasu - cestovní pas se strojově čitelnými údaji a dvěma biometrickými údaji
- I přes krizi cestovalo po světě minulý rok 924 milionů turistů
- Cestovní ruch zaznamenal v Česku za rok 2008 mírný pokles

Celou sérii semináře tvořily tentokrát čtyři jednotlivé workshopy, přičemž každý z nich byl vždy věnován třem popř. čtyřem regionům. Navíc byla zařazena přednáška Asociace cestovních kanceláří České republiky týkající se „Vývoje a posunu domácího cestovního ruchu“ a také přednáška k letošnímu Mezinárodnímu roku astronomie.

V rámci dotazníků měli účastníci semináře možnost vyjádřit se mimo jiné k tomu, co považují za největší překážku ve své profesi a obecně v cestovním ruchu. Z hodnocení vyplynulo, že největší profesní překážkou je legislativa spojená s možností práce „černých průvodců“, málo míst k parkování autobusů a krátká otvírací doba památek. K nejčastěji zmiňovaným obecným překážkám v cestovním ruchu patří nedostatečná kvalita služeb (neprofesionalita v gastronomii, úroveň taxi služby atd.), dopravní infrastruktura a opět legislativa.

Největší překážky v cestovním ruchu


překážky v cest. ruchu %
1. legislativa 38 %
2. kvalita služeb 35 %
3. zahraniční konkurence 17 %
4. Infrastruktura 10 %

Odborníci přítomni na tomto semináři vidí největší potenciál v domácím cestovním ruchu, v turistických balíčcích a produktech pro různé věkové kategorie, církevní turistice, speciální zážitkové turistice, technických památkách.

Velice zajímavé příspěvky měli účastníci u otázky - jaký typ informací v cestovním ruchu nejvíce postrádají. Za nedostatečné považují průvodci informace o otvírací době památek, výši vstupného a o možnostech parkování. Dále jim chybí aktuality o kulturním dění a větší jazyková variabilita materiálů, které mají k dispozici informační centra.

K místům a atraktivitám, která jsou málo využívaná a stálo by za to věnovat jim větší pozornost patří, podle dotazovaných, technické a židovské památky, agroturistika a všechny regiony kromě Prahy.

- Tip na výlet: Loreta, Praha


Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články