Nejvýdělečnější vynálezy jsou často primitivní

21. 7. 2013 – 22:15 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejvýdělečnější vynálezy jsou často primitivní
Jak vzniklo frisbee nebo náplast? NÁPADY, KTERÉ VYDĚLALY MILIARDY! Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Často nejvýdělečnější vynálezy vznikly naprostou náhodou a dá se říct, že čím jsou jednodušší, tím více vydělají peněz. Podívejte se na několik světových nápadů, třeba vám také nějaký „bleskne“ hlavou a budete taky v balíku.

Létající talíř neboli frisbee

První létající talíř, spatřil světlo světa v roce 1948. S nápadem přišel Walter Frederick Morrison a přivedla ho na něj jeho přítelkyně, když po něm hodila víkem od balení popcornu, aby si ukrátila čas. Nejdříve svůj výtvor nazval létající podšálek (v originále Flying Saucer) a později Plutova velká mísa (v originále Pluto Platter). V roce 1957 nápad koupila společnost Wham-O, která dala produkt na trh pod názvem Frisbee. Ten vznikl od názvu koláče, který byl tvarem vynálezu podobný. Morrison díky svému vynálezu vydělal do roku 1970 půl milionu dolarů. V loňském roce se prodalo více než 300 milionů létajících talířů po celém světě.

Obruč Hula hop aneb co odkoukáme od divochů

S nápadem začít ve velkém vyrábět a prodávat obruč hula hop přišla opět společnost Wham-O. Jeden ze zaměstnanců viděl, jak si v Austrálii hrají malé děti s obručemi vyrobenými z bambusu. Po dvou letech od vydání na trh se prodalo více než 100 milionů hula hopů.

Když se spojí neúspěšný výzkum a lidská frustrace

Vynález světoznámých přilepovacích žlutých papírků byl čistě dílem náhody. Vědec Spencer Silver vytvořil speciální lepidlo, které sice lepilo, ale zároveň se velmi lehce odlepovalo. Cíle výzkumu bylo ovšem vytvořit super silné lepidlo, a tak byl se svým výzkumem nespokojen. Čirou náhodou jeho kolegu vědce neuvěřitelně rozčilovalo, že mu z knih vypadávaly záložky. Nápad spojit záložky do knih s lehce odlepitelným lepidlem přišel jako blesk z čistého nebe a v roce 1974, kdy byly žluté papírky uvedené na trhy, vydělaly více než dva miliony dolarů. V loňském roce se jich prodalo za více než 20 miliard korun.

Náplast - způsob, jak zachránit zdraví nešikovné manželce

Náplast vynalezl v roce 1920 Earl Dickson, člen výzkumného oddělení společnosti Johnson & Johnson. Jeho žena Josefína se velmi často řízla při vaření. Přišel na způsob, jak zakrýt celou ránu bez pomoci druhé osoby. Nápad se proslavil v době II. světové války. Každý rok se prodá více než 100 miliard náplastí.

Slinky neboli chodící pružinka

Slinky, pružinka, nebo v Nizozemsku „hvězdný koberec“ je označení pro vynález, který objevil v roce 1943 námořní inženýr Richard James ve chvíli, když upustil na zem napěťovou pružinu. Pružinka „vyskočila“ zpátky k Jamesovi a ten v tu chvíli držel ve své ruce nápad na jednu z nejpopulárnějších hraček na světě. První pružinky se začaly prodávat před Vánocemi roku 1945 a okamžitě byly vyprodané. V roce 2012 se jich na celém světě prodalo přes 250 milionů.

Lehké boty plné vzduchu

S nápadem na boty značky Crocs přišli v roce 2002 tři kamarádi. Původně si chtěli vytvořit pohodlné boty, které by mohli nosit do sauny. Jejich nápad se stal za posledních deset let obrovským hitem a v roce zaznamenala společnost, která vlastní patent, více než miliardový obrat. Boty se prodávají ve více než 90 zemích světa.

Suchý zip

Suchý zip vymyslel v roce 1941 Švýcar Georges de Mestral. Zaujalo ho, jak se květy rostliny svízele přiťula přisávají na oblečení. Díky mikroskopu přišel na to, že květy jsou plné malých háčků, které se zaháknou do malých ok v látce. Po nějaké době tak vytvořil suchý zip. V roce 1998 vydělal více než 93 milionů dolarů a suchý zip se prodává ve více než 40 zemích světa.

Smajlík

Nebyl to Forrest Gump, který pomohl vytvořit smajlíka tím, že si otřel tvář od bláta do žlutého trička. Původní majitel značky Harvey Ball ho prodal bratrům Bernardovi a Murraimu Spainovým za 45 dolarů. Ti mezi lety 1970 a 1972 prodali více než 50 milionů usměvavých tváří a jejich jmění se odhaduje na 500 milionů dolarů.

Spanx

Přiléhavé prádlo vynalezla Sara Blakely v roce 1998, když zjistila, že její přiléhavé kalhoty úplně tak nesedí s běžným spodním prádlem. Ustřihla proto kus nohavic u kalhot a z nich si ušila spodní prádlo. Svoje podnikání začala s kapitálem 5000 dolarů. V roce 2012 měla její společnost cenu více než jednu miliardu dolarů a její kalhotky nosí ženy ve více než 40 zemích světa.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články