Některé cestovní kanceláře žádají stát o pomoc

11. 2. 2009 – 10:30 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Některé cestovní kanceláře žádají  stát o pomoc
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Některé cestovní kanceláře žádají stát o pomoc v důsledku finanční krize. Převažují cestovní kanceláře vozící turisty do Chorvatska.

CK žádají, aby stát recesi označil za důsledek zásahu vyšší moci. To by jim totiž umožnilo otevřít smlouvy a znovu jednat o objednaných ubytovacích kapacitách a cenách. Píše to deník E15. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda je ale přesvědčen, že recesi za zásah vyšší moci označit nelze.

- Dovolená na splátky? Raději NE!
- Každá třetí dovolená je kupovaná přes internet
- Zahraniční dovolená autem? Nezapomeňte na mezinárodní řidičský průkaz
- Cestovní kanceláře stále klamou klienty cenou

\"Chápu, že cestovky nasmlouvaly velké množství ubytovacích kapacit za úplně jiných podmínek, než které panují na trhu nyní. Jejich dodržení by některé malé i střední cestovky nemusely zvládnout,\" připustil Svoboda. Podle něj na dodržení smluvních podmínek nevydělá ani chorvatská strana. Ve výsledku by totiž česká klientela mohla zamířit do jiných zemí.

Některé cestovní kanceláře přišly i s nápadem zavést systém finančních poukazů, které by zaměstnavatelé dávali pracovníkům na pořízení dovolené v tuzemsku. Podle Beránka by bylo vhodné, aby si tyto \"rekreační stravenky mohly firmy odpočítat z daně\". \"Zavádějí je například Slováci či Poláci.

Mohlo by jít o poukázky ve výši dvou až tří tisíc korun, které by se však směly použít striktně na území ČR,\" upřesnil. „Dokážu si představit, že takový vstřícný krok mohou udělat firmy vůči svým zaměstnancům. Stát jej však podporovat nebude,\" reagoval Svoboda.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články