Někteří lidé budou pracovat do konce života

10. 10. 2013 – 0:05 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Někteří lidé budou pracovat do konce života
Nejvýraznější nutnost pracovat i po dosažení důchodového věku cítí lidé žijící v hlavním městě. Svůj odchod do důchodu se chystá odložit téměř 80 procent Pražanů. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Česká populace stárne a na jednoho pracujíc obyvatele připadá stále více občanů v důchodovém věku. Většina Čechů už si proto uvědomila, že prožít klidné stáří ze starobního důchodu a úspor nebude snadné. Stále více lidí je přesvědčených, že své odchody do důchodů budou muset odložit.

„Ve starším věku pracují a v budoucnu mají v úmyslu pracovat především osoby s vyšším vzděláním, osoby žijící ve městech a lidé pracující v nemanuálních profesích. Roste přitom zájem především o částečné úvazky. Těm však současný trh práce příliš nepřeje,“ říká Ondřej Nývlt z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostní Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Kde se lidé nejčastěji chystají pracovat i v důchodu

Nejvýraznější nutnost pracovat i po dosažení důchodového věku cítí lidé žijící v hlavním městě. Svůj odchod do důchodu se chystá odložit téměř 80 procent Pražanů. S výrazným odstupem následují lidé ze Středočeského kraje, kde plánuje zůstat v zaměstnání i ve stáři cca 55 procent dotazovaných. Na třetím místě jsou v tomto ohledu lidé z Jihomoravského regionu. Následuje Královéhradecký kraj, Karlovarsko, Plzeňsko, Zlínsko a Ústecko. V těchto krajích předpokládá pozdější odchod do penze více než třetina obyvatel.

Pět případů, kdy nedostanete důchod, ale jen sociální dávky

Naopak okamžitý odchod do starobního důchodu hned po dosažení potřebného věku očekávají lidé na Vysočině, Liberecku, Pardubicku, ale také v Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Průzkum ČSÚ dále ukázal, že již nyní plánuje pracovat i po dosažení důchodového věku téměř půlmilionu osob v předdůchodovém věku (42 procent dotázaných). „Převážná většina z respondentů uvedla, že jejich hlavní motivací k práci v důchodovém věku jsou finanční důvody,“ doplnil Ondřej Nývlt.

Část důchodců se vrací do práce. Nemají z čeho žít

Počet pracujících starobních důchodců přitom, i přes zvyšující se věk odchodu do starobního důchodu, pozvolna narůstá již nyní. V první polovině letošního roku pracovalo 145 tisíc starobních důchodců, což představuje 11,5 procenta z celkového počtu 1 262 000 seniorů v důchodovém věku 70 let.

Výsledky šetření ČSÚ vyplývají z dotazování na vzorku více než 8000 obyvatel z celé České republiky ve věku 50 až 69 let.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články