Nemáte měřák tepla? Od nového roku vás čeká pokuta

14. 11. 2014 – 10:23 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nemáte měřák tepla? Od nového roku vás čeká pokuta
Nově se bude muset spotřeba tepla měřit pomocí měřáků, které budou muset být připevněny na topení. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rozdělování nákladů na topení se od nového roku změní. Končí vypočítávání nákladů na teplo podle plochy bytu a nově bude muset mít každá domácnost na svých topeních zařízení na měření spotřeby tepla.

Ministerstvo průmyslu a obchodu upřesnilo vyhlášku týkající se změny rozdělování nákladů na topení až 7. listopadu. Úprava se týká hlavně domů, kde se náklady na teplo rozpočítávají podle velikosti bytu. Nově se bude muset spotřeba tepla měřit pomocí měřáků, které budou muset být připevněny na topení.   

Zkušenosti ukazují, že v bytech klesá spotřeba v průměru o deset až dvacet procent. Jakmile lidé vědí, že se jejich výdaje více počítají podle skutečné spotřeby, začnou šetřit,“ sdělil pro iDNES.cz Daniel Nový, obchodní ředitel společnosti Ista, která patří v Evropě k největším hráčům na trhu s rozúčtováním nákladů na teplo a sama měřicí přístroje vyrábí. Nová povinnost se v České republice zavádí právě kvůli úsporám Evropské unie.   

Pokud však lidé nebudou mít 1. ledna 2015 na svých topných zařízeních měřáky tepla, mohou dostat i pokutu. Ta u právnických osob může dosahovat až do výše 200 tisíc korun a u soukromých osob až do 50 tisíc korun. Ze začátku se však mnoho kontrol pravděpodobně konat nebude, stejně jako tomu bylo u tehdy nové povinnosti týkající se energetických štítků.

Zálohy se hned zvyšovat nejspíš nebudou

Zálohy na energie, které lidé v pronajatých nemovitostech platí, se patrně nebudou zvyšovat hned. Majitelé bytů a správci budov pravděpodobně počkají na první vyúčtování a podle jeho výše se pak rozhodnou, zda zálohy zvýší, či nikoli. Je možné, že se i náklady na teplo díky měřákům sníží. Lidé hned uvidí, kolik protopili a budou tomu danou spotřebu uzpůsobovat.

U majitelů bytů, kteří ve svých nemovitostech bydlí, je povinnost jasná. Musí si pořídit měřáky. Ale co čeká pronajímatele bytů. Převážná většina nájemních smluv počítá s tím, že poplatky jsou zúčtovatelné. „Díky novému občanskému zákoníku už je nutné, aby všechny nájemní smlouvy toto ustanovení obsahovaly,“ říká Jan Morávek, advokát CHSH. Podle jeho slov tak není třeba upravovat nájemní smlouvu. „Změna způsobu měření spotřeby energií nemá na nájemní smlouvu vliv. Stačí, že je uvedena informace o zúčtovatelnosti poplatků,“ dodává Morávek.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články