Nemáte naspořeno? Nemusíte dostat hypotéku, plánuje ČNB

22. 5. 2015 – 13:26 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nemáte naspořeno? Nemusíte dostat hypotéku, plánuje ČNB
Česká národní banka plánuje, že by si lidé mohli vzít hypoteční úvěr jen na 30 let. Navíc by se mělo pravděpodobně rozlišovat, zda si zájemci o hypotéku berou úvěr kvůli zabezpečení vlastního bydlení, nebo plánuji nemovitost pronajímat za účelem investice | zdroj: NašePeníze.cz

Česká národní banka má momentálně na mušce hypoteční úvěry. Pravděpodobně se brzy dočkáme mnoha regulací. Zatím se spekulovalo jen o omezení poskytování 100% hypoték, jenže k tomu nejspíš přibydou další omezení.

Podle Hospodářských novin Česká národní banka plánuje, že by si lidé mohli vzít hypoteční úvěr „jen“ na 30 let. Navíc by se mělo pravděpodobně rozlišovat, zda si zájemci o hypotéku berou úvěr kvůli zabezpečení vlastního bydlení, nebo plánuji nemovitost pronajímat za účelem investice.

ČNB těmito doporučeními reaguje na velký a neutuchající zájem o hypotéky. Za první čtvrtletí bylo podle údajů Fincentrum Hypoindex sjednáno 22 141 hypoték v celkovém objemu 38,489 miliard korun. Jenže jak jsme již několikrát varovali, nízké úrokové sazby u hypoték nemusí vydržet dlouho, a kdo teď splácí hypoteční úvěr jen tak tak, může mít po změně úroků velké problémy se splácením. Tomu se právě snaží Česká národní banka předejít.

Omezení se moc lidí nedotkne

Případné omezení splatnosti hypoték nad 30 let nebude mít velký efekt. Většina českých bank již nyní hypotéky se splatností nad 30 let neposkytuje vůbec. Hypoteční banka, která má největší tržní podíl, pak poskytuje úvěry se splatností nad 30 let pouze při opatrném LTV do 70 %. Navíc banky po svých klientech vyžadují, aby po celou dobu splácení úvěru byli ekonomicky aktivní, a nabídka delších splatností je tak relevantní pouze pro mladší ročníky. Obava ČNB o poskytování příliš rizikových úvěrů je tak spíše preventivního charakteru, než aby zažehnávala akutní riziko,“ řekl Martin Jurek, analytik společnosti Fincentrum.

Stoprocentní hypotéky poskytuje mnoho bank, ale jen do určité výše zástavy nemovitostí a spíš klientům, kteří si to mohou dovolit. Zmíněná opatření by tedy neměla ovlivnit mnoho žadatelů o hypoteční úvěr.

I v důsledku finanční krize, vyvolané děním na americkém hypotečním trhu, přijaly všechny české banky v minulosti opatření, která výrazným způsobem zpřísnila kritéria pro udílení stoprocentních hypoték. Tyto hypotéky jsou zároveň v očích žadatelů o hypoteční úvěry znevýhodněny formou vyšší úrokové sazby (v průměru o 1,0 až 1,5 pcb). V dnešní době jsou tak stoprocentní hypotéky okrajovou záležitostí, konkrétně v Hypoteční bance tvoří pouhý zlomek z celkového portfolia,“ uvedl Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články