Německá ekonomika zpomalila, to ohrozí i Česko

16. 8. 2011 – 20:40 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Německá ekonomika zpomalila, to ohrozí i Česko
Česká národní banka (ČNB) asi nebude mít po zbytek roku chuť měnit sazby a někteří členové bankovní rady mohou začít koketovat s jejich snižováním, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle analytiků se českým podnikům nedaří špatně, ale jako subdodavatelé eurozóny nemohou mít mnoho důvodů k optimismu. Analytici tak reagovali na úterní údaje o zpomalení růstu německé ekonomiky.

„Poslední čísla z německé ekonomiky ukazují, že tamní růstový motor začíná zpomalovat. Zejména výrazné zpomalení dovozů je špatnou zprávou pro české exportéry," uvedl partner PwC v České republice Jiří Moser.

"Českým podnikům se nedaří špatně, ale jako subdodavatelé eurozóny nemohou mít mnoho důvodů k optimismu, pokud se západ Evropy nevzpamatuje a tamní vlády nevyřeší problémy s předluženými veřejnými financemi," dodal.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně pouze o 0,1 procenta a meziročně přidala 2,7 procenta, očekávání byla vyšší. Zklamání v minulém týdnu přinesla i zpráva o HDP z Francie.

"Výhled na nejbližší kvartály nevěstí nic růžového ani pro českou ekonomiku. Nižší růst v eurozóně a riziko pádu do recese pravděpodobně zbrzdí i tok exportních objednávek pro české podniky, zpomalí oživující investice i tvorbu nových pracovních míst," sdělil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Podle něj tak Česká národní banka (ČNB) asi nebude mít po zbytek roku chuť měnit sazby a někteří členové bankovní rady mohou začít koketovat s jejich snižováním. "To vše by se mělo začít podepisovat negativně na české koruně, které je v tuto chvíli vůči svým sousedům, především polskému zlotému, nepřiměřeně silná," dodal analytik.

"Na eurozónu dopadá ochlazení světové ekonomiky a dluhová krize. Pro českou otevřenou ekonomiku je nemožné zůstat ostrůvkem růstu mezi dalšími evropskými státy, které zpomalují," sdělil analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. (Čtěte více v článku: Česká ekonomika zpomaluje svůj růst, je to jen začátek)

Růst zpomalila také slovenská ekonomika

Růst slovenské ekonomiky zpomalil ve druhém čtvrtletí tohoto roku na 3,3 procenta meziročně. Informovala o tom v úterý agentura SITA s odvoláním na slovenský statistický úřad.

V mezičtvrtletním srovnání vzrostlo slovenské hospodářství o 0,9 procenta.

Po očištění údajů o sezonní vlivy se hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska zvýšil ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 o 3,4 procenta. V běžných cenách tak slovenské hospodářství v druhém čtvrtletí tohoto roku vyprodukovalo HDP v objemu 17,122 miliardy eur (cca 416 miliard korun).

Meziroční hospodářský růst Slovenska je podle prvního odhadu statistiků o něco menší, než očekávali bankovní analytici. Ti podle posledního průzkumu slovenské centrální banky předpovídali růst 3,5 procenta, přičemž celoroční růst hospodářství měl podle jejich odhadu dosáhnout úrovně 3,6 procenta. Kvůli turbulencím na finančních trzích však nyní slovenské banky přiznávají, že budou muset své odhady sestupně revidovat.

 

- Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články