Neměstnanost klesá, v dalších měsících však práce ubyde

11. 7. 2012 – 14:25 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Neměstnanost klesá, v dalších měsících však práce ubyde
Podle analytika GE Money Bank Petra Gapka začíná vývoj na trhu práce pomalu reflektovat slabý výkon ekonomiky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Míra nezaměstnanosti v ČR v červnu klesla na 8,1 procenta. Českou republiku však čeká růst nezaměstnanosti, za kterým bude stát příchod absolventů na trh práce, tvrdí analytici s tím, že ekonomika nezvládá vytvářet dostatek pracovních míst.

„Situace na trhu práce je stabilizovaná, ale růstu nezaměstnanosti se už na podzim ČR rozhodně nevyhne. Průmysl přestává nabírat nové zaměstnance, stavebnictví propouští a služby příliš nových pracovních míst vzhledem k slábnoucím tržbám letos nevytvoří,“ konstatoval analytik ČSOB Petr Dufek a upozornil na to, že v dalších měsících začnou na trh práce přicházet absolventi a recese ekonomiky nepochybně zasáhne i zde. „Navíc se letos nedá spoléhat na vliv předčasných odchodů do penzí, které loňský vývoj trhu práce viditelně ovlivnil. Nepředpokládám však, že by se do konce roku nezaměstnanost mohla přehoupnout přes hranici devíti procent. Recese ekonomiky není zdaleka tak silná jako na přelomu let 2008 a 2009 a tomu odpovídá i nižší tlak na snižování počtu kmenových zaměstnanců,“ dodal Dufek.

Podle analytika skupiny Citfin Tomáše Volfa jsou dlouhodobým problémem přetrvávajícím i v červnu volná pracovní místa. „Letos sice počet volných pracovních míst až do června rostl, což je dobrá zpráva, ale stále jsme velmi nízko. V červnu tedy počet volných pracovních míst klesl na 42 779,“ uvedl Volf s tím, že ekonomika stále nevytváří volných míst dostatek, přestože od začátku roku jejich počet vzrostl téměř o 10 tisíc.

„Pokud se podíváme na současný vývoj nezaměstnanosti, nejedná se o žádné překvapení, protože nezaměstnanost v prvním pololetí sleduje svůj typický sezonní vývoj. Pozitivní sezonní faktory obvykle vrcholí právě v červnu. Data z trhu práce ukazují, že další snižování nezaměstnanosti tažené sezonními pracemi nepřijde, nabírání zaměstnanců oproti květnu značně ochablo,“ upozornil analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

„Data z trhu práce jsou nadále velmi solidní a ukazují, že firmy nepropouští. Čtvrtý měsíc v řadě dramaticky propadly nové registrace na úřadu práce,“ připomněl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář s tím, že se na druhou stranu objevila opatrnost při nabírání nových pracovníků. Výrazně zpomalil přechod z úřadu práce do zaměstnání a také mírně klesl počet volných pracovních míst (42,8 tis ze 43,7 tis.), který je ale stále druhý nejvyšší za poslední tři roky.

„Sezonní práce jsou již v plném proudu a tlačí míru nezaměstnanosti směrem dolů. Již v červencových číslech se však negativně projeví vysoký počet čerstvých absolventů, z nichž řada místo do prvního zaměstnání zamíří na úřad práce. Podniky v obavě z nejistého vývoje ekonomiky stále nevytvářejí dostatečný počet pracovních míst, který by uspokojil nápor čerstvých uchazečů,“ tvrdí Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství při řízení lidských zdrojů společnosti PwC Česká republika.

___________________________________________________________________________

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

Podle analytika GE Money Bank Petra Gapka začíná vývoj na trhu práce pomalu reflektovat slabý výkon ekonomiky. „Průmysl šlape na brzdy a poptávka slábne. V dalších měsících tak další pokles míry nezaměstnanosti čekat nemůžeme. Naopak kvůli sezónnosti a horším ekonomickým vyhlídkám se dá předpokládat, že míra nezaměstnanosti v posledním čtvrtletí vzroste, a to dokonce nad hodnotu z minulého roku,“ zakončil Gapko.

„Během června firmy poptávaly především výrobní ředitele, obchodní ředitele, provozní manažery a krizové manažery. Tyto pozice mají za úkol najít nové strategie, systémy, aby společnost rostla a našla v době ekonomické stagnace cesty, jak situace využít ve svůj prospěch. Takoví manažeři jsou momentálně žádáni ve většině odvětví,“ uvedla Weronika Kondziolková z džob.cz. „Ze strany zájemců o práci vedly pozice v cestovních agenturách. Paradoxně jsme ale naráželi na problémy s nedostatečnou jazykovou vybaveností nebo neochotou cestovat. S tím je však v cestovní kanceláři třeba počítat alespoň v částečném rozsahu.“

Míra registrované nezaměstnanosti v ČR v červnu klesla o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta

K 30. červnu 2012 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích celkem 474 586 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 7513 nižší než na konci května, ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 poklesl o 4189. Z tohoto počtu bylo 459 497 dosažitelných uchazečů o zaměstnání. Bylo to o 6855 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání červnem 2011 byl jejich počet nižší o 824.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články