Nemocnice podle kontrol NKÚ plýtvají penězi

8. 4. 2013 – 10:22 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nemocnice podle kontrol NKÚ plýtvají penězi
Při nákupu zdravotnické techniky (například CT, magnetické rezonance apod.) se přístroje nakupují bez rozmyslu a jen se zbytečně utrácejí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve fakultních nemocnicích se vyhazují peníze oknem, to je závěr inspektorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Současně kritizují ministerstva zdravotnictví, že k nehospodárným nákupům přístrojů a machinacím s veřejnými zakázkami jen nečinně přihlížejí.

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak čtyři vybrané fakultní nemocnice čerpaly a využívaly prostředky na svůj rozvoj a obnovu, a to v letech 2006 až 2011. Kontrola se týkala čtrnácti stavebních akcí za 6,6 miliardy korun a nákupu zdravotnických přístrojů za 860 milionů korun. Výsledky jsou šokující.

Při nákupu zdravotnické techniky (například CT, magnetické rezonance apod.) se přístroje nakupují bez rozmyslu a jen se zbytečně utrácejí. Například Fakultní nemocnice Ostrava tak zmodernizovala za 15 milionů korun počítačový tomograf (CT). Po 21 měsících ho ale uložila do skladu, protože na jeho místo pořídila z evropských dotací nový.

Ministerstvo zdravotnictví nemá nejen střednědobou koncepci pro nákupy, ale ani absolutně přehled, kde a kolik jich bylo takových finančně náročných přístrojů nakoupených.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil nákup nebo modernizaci 15 zdravotnických přístrojů. Kontroloři zjistili, že ačkoli si zadávací dokumentaci vyzvedlo více uchazečů, fakultní nemocnice v 73 procentech případů posuzovaly nakonec jen jedinou nabídku. Tu nemocnice akceptovaly i v případech, kdy byla nabídková cena vyšší než předpokládaná hodnota zakázky!

U stavebních akcí nemocnic kontroloři zjistili pochybení zejména při přípravě akcí, při zadávání veřejných zakázek a při plnění podmínek pro poskytnutí dotace. Pikantní ovšem je, že ministerstvo zdravotnictví v kontrolovaných letech sice provedlo třináct vlastních kontrol, na žádná pochybení ale nepřišlo.

Například Fakultní nemocnice Ostrava z dotačních peněz zaplatila i rekonstrukční práce na některých objektech, na které se dotace vůbec nevztahovala. Uhradila i faktury za stavební práce, aniž by si ověřila, že byly skutečně provedeny.

Fakultní nemocnice Motol zase při rekonstrukci dětského pavilonu uzavřela v jednacím řízení bez uveřejnění jedenáct dodatků ke smlouvě o dílo, čímž navýšila nabídkovou cenu o 632,3 milionu korun. Pět dodatků v jednacím řízení bez uveřejnění uzavřela motolská nemocnice i při řešení havarijního stavu dětského pavilonu. Investiční náklady na odstranění havarijního stavu dosáhly 11 780 korun na jeden m3.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články