Nepřiznáváte doma svůj plat? Nově budete muset s pravdou ven

29. 3. 2013 – 0:01 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nepřiznáváte doma svůj plat? Nově budete muset s pravdou ven
Zákoník také klade důraz na ochranu rodinného majetku a vybavení domácnosti rodiny. Věci, které patří k obvyklému vybavení domácnosti, totiž přestanou být dnem nabytí účinnosti nového občanského zákoníku součástí společného jmění. |Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud chcete vstoupit do stavu manželského, počítejte s tím, že budete mít povinnost být vůči svému budoucímu manželovi zcela transparentní a otevření. Podle nového občanského zákoníku má totiž manžel právo vědět nejen to, jaký je váš majetek, ale i kolik vyděláváte či jak vysoké odměny dostáváte.

Budoucí manžel (ka) má právo vědět, zda se ucházíte o zaměstnání v zahraničí, chcete jít studovat nebo vás čeká dlouhodobá stáž. Pokud nebudou s vašimi aktivitami souhlasit, máte "zaděláno na problém". Povinností totiž je, abyste při svých zamýšlených aktivitách bral zřetel na zájem manžela, rodiny a dětí.

Zákoník také klade důraz na ochranu rodinného majetku a vybavení domácnosti rodiny. Věci, které patří k obvyklému vybavení domácnosti, totiž přestanou být dnem nabytí účinnosti nového občanského zákoníku součástí společného jmění.

To znamená, že když se manžel rozhodne prodat sušičku na prádlo, potřebuje k tomu souhlas manželky, protože sušička není věc zanedbatelné hodnoty. Pokud ji prodal, aniž o tom manželku informoval, ona se může dovolat neplatnosti prodeje.

Bezproblémové totiž není ani společné bydlení manželů. Zákoník totiž zavádí ochranu k bydlení rodiny. Pokud muž vlastní byt a manželka se k němu po svatbě nastěhuje, vzniká jí právo bydlení. Muž pak nesmí bez jejího písemného souhlasu byt prodat nebo k němu zřídit například zástavní právo. Může to udělat jen v tom případě, že zajistí rodině "po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním".

"Mně přijde toto ustanovení jako pitomost. Pokud vlastním majetek, nabyl jsem ho před sňatkem a je v mém výhradním vlastnictví, tak si s ním mohu dělat, co chci, a nemůže mně nikdo bránit s ním svobodně nakládat," uvedl advokát Oldřich Choděra.

V případě, že manželé mají společnou nájemní smlouvu k bytu, v němž bydlí spolu se svými dětmi, a manžel se rozhodne bez písemného souhlasu manželky nájem ukončit, ona může nechat tento akt zneplatnit.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články