Nesplácení dluhů není trestný čin

4. 10. 2011 – 21:53 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nesplácení dluhů není trestný čin
Snažte se mít na každý závazek písemnou smlouvu, případně směnku, příjmový doklad, leckdy postačí i výpis z účtu, | zdroj: NašePeníze.cz

Když někdo nesplácí své dluhy, faktury, směnky, neznamená to, že se dopustil trestného činu. Pokud se vám tedy stane, že vám dlužník nesplácí, policie vám s tímto problémem nepomůže.

I když nevrácená půjčka trestným činem není, mnoho lidí podává na policii trestní oznámení. „Přesto se řada lidí, kteří někomu půjčili své peníze, nebo jim neplatí jejich nájemník, v podobné situaci obrací nejdříve na policii,“ komentuje hluboce zakořeněný omyl advokát Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Za rok 2010 přijala policie České republiky více jak 200 tisíc trestních oznámení, které s trestním právem vůbec nesouvisí. Mnozí se totiž domnívají, že tímto způsobem lze řešit nevrácené půjčky, ale i nezaplacené nájmy nebo neproplacené faktury. Důvodem pro podání trestního oznámení je podle Rostislava Kováře často přesvědčení, že se jedná o podvod. Policie však taková oznámení v podstatě hází do koše.

„Neplacení faktur, dluhů nebo třeba nájemného není trestným činem,“ konstatuje Rostislav Kovář a dodává, že „podobné případy je potřeba řešit v občanskoprávním sporu. Přesto každý rok přijímá policie tisíce trestních oznámení kvůli nesplaceným půjčkám nebo fakturám.“

Trestním oznámením někomu pěkně zavaříte

Než se však případ dostane policii ze stolu, musí se řádně prošetřit. Mezi podnikateli se trestní oznámení používá jako hrozba. Druhé straně totiž trestní oznámení minimálně znepříjemní život.

Podle Kováře si však málokdo uvědomuje, že za podobné křivé obvinění nese oznamovatel odpovědnost. „V případě, že někoho obviní nepravdivě a úmyslně, dopouští se on sám trestného činu křivého obvinění.“

Mějte vše písemně

Snažte se mít na každý závazek písemnou smlouvu, případně směnku, příjmový doklad, leckdy postačí i výpis z účtu. Podnikatelé by měli mít vždy v pořádku smlouvu, fakturu, objednávku nebo dodací list. Tyto dokumenty musí být samozřejmě podepsané druhou stranou. Ve smlouvě by mělo být jasně dáno, do kdy se má dluh splatit.

Pokud si chcete pro získání vašich vybrat nějkou pomoc, podejte k soudu vyplněný návrh na elektronický platební rozkaz či návrh na vydání platebního rozkazu.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kam dál?

- Neplatiči zřejmě brzy zaplatí své dluhy z příspěvku na živobytí

- Dluhy jsou výnosnou komoditou, vymahači se teď bojí, že nebude co vymáhat

- Od září se neplatičům prodraží i drobné dluhy

- Zjistěte si, zda nejste v registru, dlužníkem můžete být snadno a rychle

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články