Nezaměstnaní by měli mít podporu 8800 korun měsíčně navrhují lidé

26. 10. 2012 – 8:36 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnaní by měli mít podporu 8800 korun měsíčně navrhují lidé
Rozdíly v názoru na výši průměrné mzdy, minimální mzdy a podpory v nezaměstnanosti jsou téměř zanedbatelné mezi různými sociálními skupinami. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Minimální mzda by měla být 14 tisíc korun hrubého měsíčně a podpora v nezaměstnanosti 8800 korun, myslí si většina lidí, reálné částky jsou však mnohem nižší. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury STEM.

Reálný průměrný plat se od představ lidí liší nepatrně, většina lidí si myslí, že by měl být přibližně 25 tisíc hrubého měsíčně. Tomu odpovídá i realita, na rozdíl od představ lidí o minimální mzdě a o podpoře v nezaměstnanosti.

Reálná hodnota minimální mzdy je 8000, což je o celých 5000 méně, než by se lidem líbilo. Průměrná podpora v nezaměstnanosti dosahuje 5600, přičemž většina lidí si myslí, že by měla být 8800.

Hodnoty, které lidé uvádějí, se od minulého roku zvýšily o dvě až čtyři procenta, tedy v podstatě o inflaci.

Z průzkumu vyplývá, že vyšší průměrnou mzdu požadují lidé, kteří mají dobré materiální zajištění. Naopak lidé v horší materiální situaci požadují, aby byla vyšší minimální mzda a podpora v nezaměstnanosti.

Rozdíly v názoru na výši průměrné mzdy, minimální mzdy a podpory v nezaměstnanosti jsou téměř zanedbatelné mezi různými sociálními skupinami. Lidé sice do odpovědi mírně promítají své osobní představy (nezaměstnaní na výši podpor v nezaměstnanosti, podnikatelé na výši průměrné mzdy), ale rozdíly nejsou podle sociologů zásadní.

Kamila Kinštová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články